ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

Noticias

PO-4

2020-03-28
PO-4
 
L'any 2016 es va iniciar per part de Club d'Espeleologia l'Avern d'Ontinyent, el Projecte d'Exploració Espeleològica a la zona de Portudera al massís Oriental dels Pics d'Europa. Aquest projecte té com a objectiu crear un catàleg de les cavitats existents en l'esmentada zona.
 
L’avenc PO-4, situat en el Jou de los Cocines, va ser localitzat i explorat en la campanya Portudera 2016. Aquest avenc posseeix una gran boca d'entrada. El descens al seu interior s'inicia amb una rampa d'entre 40 i 45º d'inclinació amb abundant vegetació, de fet l'explorador desapareix entre aquesta a l'iniciar el descens. A l'arribar a la base d'aquesta rampa, la cavitat continua en dues direccions.
 
 
Gran boca d'entrada a l'avenc PO-4, en el jou de los Cocines.
 
Cap al Nord, un petit ressalt, fàcilment superable, ens possibilita continuar escassos metres fins que la cavitat es torna impenetrable. Cap al Sud-est trobem l'opció més evident per continuar exlorant la cavitat. Un P-6 ens deixa sobre una rampa de pedres, que finalitza en un altre P-8.
 
 
Capçalera del P-6 en el interior de la cavitat.
 
Per accedir a la capçalera d'aquesta petita vertical serà necessari instal•lar un passamans. Ja en la base d’aquest P-8 la cavitat finalitza bruscament sense cap possibilitat de continuació. 
 
L’avenc PO-4 assoleix una profunditat màxima de -26 m, i un desenvolupament de 54 m. Exploració finalitzada.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Text i fotos per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz / Topografia per Vicent Sanchis, Rebeca Díaz i Jose M. Vicente. L’autoria de la informació editada en espeleoavern.es té caràcter col•lectiu, comprenen a totes i cadascuna de les persones citades com autors. La informació i material contingut en espeleoavern.es és pot distribuir, difondre, compartir i comunicar-se lliurement, havent sempre de citar als autors i a l’entitat editora, en aquest cas Club d’Espeleologia l’Avern. No es pot obtindre cap benefici econòmic de la informació i treballs editats, així com tampoc es poden modificar baix ningun concepte els mateixos.