ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

Noticias

PO-26

2020-04-06

PO-26

Torca de los Colladines

L'any 2016 es va iniciar per part de Club d'Espeleologia l'Avern d'Ontinyent, el Projecte d'Exploració Espeleològica a la zona de Portudera al massís Oriental dels Pics d'Europa. Aquest projecte té com a objectiu crear un catàleg de les cavitats existents en la zona. 

La Torca de los Colladines (PO-26) va ser localitzada, i parcialment explorada l’any 2017. Durant la campanya de l’any 2018 és va poder finalitzar la seva exploració, donant com a resultat la cavitat més destacable –per la seva fondària- fins a la data en les nostres exploracions a Portudera.
 
 
Boca d'entrada a la Torca de los Colladines (PO-26), aquesta és de molt difícil localització.
 
De difícil localització, obre la seva boca en un esglaó rocós a la zona dels Colladines de Vierru. El pou d'entrada de 12 m, ens situa en una inclinada rampa de pedres. Aquesta mateixa rampa desemboca en la capçalera d'un ampli pou de 34 m. A la base d'aquest pou, i després d'una reducció de les dimensions, una evident continuació, ens situa per sota d'un ressalt de 5 m. Superat aquest ressalt arribarem a una estretor entre formacions, la qual ens permetrà seguir avançant per la cavitat.
 
 
Capçalera del P-34 en la zona inical de cavitat.
 
Després d'aquest pas estret, als pocs metres, apareix davant nostre una nova estretor, però, molt més severa, incomoda, i de caràcter vertical. Aquesta dificultat serà l'obstacle a superar per accedir a la resta de la cavitat. Superada aquesta dificultat, arribarem a una estància amb dimensions molt més còmodes, i plena de formacions.
 
Després d'aquesta petita sala accedirem a un pou de 37 m. Aquest pou no ofereix una verticalitat absoluta, ja que es tracta d'una gran fractura recoberta per una potent colada, formant durant tot el descens diferents trams de inclinades rampes. Des de la capçalera d'aquest P-37, mitjançant un passamans es va poder accedir, durant les nostres exploracions a una sala allargada, on trobem gran quantitat de formacions, i bells gours que entapissaven el sòl, però, que no va oferir continuïtat.
 
 
Inici de l'estretor vertical. Superar aquesta dificultat permet continuar amb l'exploració de la cavitat.
 
En el descens de la P-37, i a uns 10 m de la seva base, una àmplia plataforma apareix en un lateral de la mateixa. En aquesta plataforma podem trobar diferents conductes sense continuació. Ja a la base d'aquest pou, trobarem la continuació de la cavitat en una estretor entre blocs de dubtosa estabilitat. Superada l’estretor, un conducte descendent ens porta a una estància, on unes formacions extremadament blanques ens donen la benvinguda.
 
En aquest punt, la fractura principal on es desenvolupa la cavitat redueix les seves dimensions, i es torna una mica caòtica. Seguint la direcció de la fractura principal, una nova estretor molt incòmoda ens permet accedir a una inclinada estància, on l'alçada no supera el metre i mig. Aquesta sala desemboca en una nova, i encara més severa, estretor.
 
 
Els Gours, lloc de gran bellesa en la Torca de los Colladines (PO-26).
 
Després d'aquesta última estretor, les dimensions, de nou augmenten. En aquest punt ens trobarem en una sala allargada, la qual es veu interrompuda sobtadament per un estret. Aquest pas és troba inundat parcialment, i per les marques que podem observar el nivell d’inundació es molt variable, arribant fins i tot a cobrir-lo totalment. Aquest pas compta amb unes formacions que dificulten el pas, obligant-nos a mullar-nos completament per poder seguir aprofundint en l'avenc. Superat el pas inundat, les dimensions es redueixen de nou, i després d'unes curtes rampes, i un exposat ressalt de 6 m la cavitat finalitza sense donar opció a cap possible continuació als -118 m de profunditat.
 
La Torca de los Colladines (PO-26) arriba a una profunditat de -118 m, i un ofereix un desenvolupament de 383 m. Exploració finalitzada.
 
 
 
 
 
 
 
Text, fotos i topografia per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz. L’autoria de la informació editada en espeleoavern.es té caràcter col•lectiu, comprenen a totes i cadascuna de les persones citades com autors. La informació i material contingut en espeleoavern.es és pot distribuir, difondre, compartir i comunicar-se lliurement, havent sempre de citar als autors i a l’entitat editora, en aquest cas Club d’Espeleologia l’Avern. No es pot obtindre cap benefici econòmic de la informació i treballs editats, així com tampoc es poden modificar baix ningun concepte els mateixos.