ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

Noticias

Avenc de la Mola Torro 1 (MT-1)

2020-04-23

Avenc de la Mola Torro 1 (MT-1)

L’Avenc de la Mola Torró 1 (MT-1) obre la seva boca en la part central de la Mola Torro, tot just entre les edificacions del poblat ibèric que podem trobar en aquest paratge de la Serra del Capurutxo. Per tal d’accedir a la cavitat, partirem del encreuament de les diferents sendes que recorren la serra, i que venen a trobar-se en la zona sud de la Mola Torro. Des d’ací, i agafant la cresta del penya-segat Oest de la mateixa Mola, i en recórrer un centenar de metres, baixarem cap a la zona plana de la Mola, i on es troba el poblat. Des d’ací, i en direcció Nord-est, recorrerem poc més d’una cinquantena de metres, i podem trobar l’avenc. Cal assenyalar que les cavitats de la Mola Torro, per les característiques de la zona, no son fàcilment localitzables.

La boca de la cavitat s’obre en una depressió prou acusada del terreny. La mateix expulsa una forta corrent d’aire a l’exterior, fenomen prou habitual en aquestes cavitats de la Mola Torro. Una rampa de forta inclinació, i amb molta pols i enderrocs, ens arrossegarà fins un petit ressalt de tres metres fàcilment destrepable en oposició. Una vegada superat aquest petit ressalt, la cavitat continua en profunditat seguint la rampa d’enderrocs, finalitzant al 17 m de fondària. En la petita estància que forma el ressalt de tres metres, i en seguir una mica en posició, i superar un ressalt, arribarem a una petita estància sense cap continuació.

 

Entrada a l'Avenc de la Mola Torró 1 (MT-1), tot just en el centre del poblat ibèric que hi ha en la Mola Torró.

 

Tornant a la rampa d’entrada, i abans d’arribar al ressalt de tres metres, podrem trobar a la nostra esquerra una rampa amb gran quantitat d’enderrocs, arena i pols, i de sostre baix. Si remuntem aquesta rampa accedirem a l’estretor que va ser desobstruïda, i a la saleta contigua a la mateixa. Des d’ací, i en superar un petit esglaó a la nostra esquerra, un plànol inclinat de la cavitat ens permetrà accedir a la rampa d’entrada.

Les exploracions dutes a terme en l’Avenc de la Mola Torró 1 (MT-1), com en altres cavitats de la serra del Capurutxo, formen part d’un complet estudi de les cavitats existents en la zona. Els resultats obtinguts durant els transcurs d’aquestes exploracions, així com la informació de les cavitats, es voran ampliats en un complet treball que pròximament serà publicat.

 

 

 

 

Text, foto i topografia per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz. L’autoria de la informació editada en espeleoavern.es té caràcter col•lectiu, comprenen a totes i cadascuna de les persones citades com autors. La informació i material contingut en espeleoavern.es és pot distribuir, difondre, compartir i comunicar-se lliurement, havent sempre de citar als autors i a l’entitat editora, en aquest cas Club d’Espeleologia l’Avern. No es pot obtindre cap benefici econòmic de la informació i treballs editats, així com tampoc es poden modificar baix ningun concepte els mateixos.