ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

Noticias

AVENC DE JOAN GUITÓN

2015-11-29
FONTANARS DELS ALFORINS
AVENC DE JOAN GUITÓN

FONTANARS DELS ALFORINS

 


 
En l’any 2011 la nostra entitat va iniciar els treballs d’exploració, així com l’estudi espeleològic de la zona del Colmenar en Fontanars dels Alforins. Es en aquesta zona on podem trobar l’Avenc de Joan Guiton (Avenc del Colmenar o Sima Paquito), que actualment i amb els seus 1.423 metres de desenvolupament i -211 de fondària podem considerar-la com una de les grans cavitats verticals valencianes.
 
Les exploracions en la cavitat han suposat mes de dos anys i mig de visites continuades a la cavitat, on creiem haver explorat la totalitat de l’avenc. També s’ha realitzat una completa topografia on es pot apreciar les dimensions i la morfologia real de la mateixa.
 
Però, si podem destacar alguna cosa que han aportat totes aquestes tasques, és el descobriment de les restes d’un lleopard del plistocè. Que després del seu estudi ha resultat ser un dels esquelets de lleopard prehistòric mes complet d’Europa i possiblement del món, resultant ser una troballa excepcional i dalt valor  per a la ciència.
 

 
 
Pou de la Decepció, descobert durant les nostres exploracions a la cavitat.
 

LOCALITZACIÓ:

Per accedir a l’Avenc de Joan Guiton tenim dues possibilitats. La primera d’elles va ser descrita en l’anterior treball realitzat pels companys de la Secció d’Espeleo del Grup de Muntanya de Beneixama, i publicat a la revista Lapiaz 29. Aquest accés encara que mes curt i directe, avui en dia no el recomanem, ja que el camí es troba molt malament, inclús per a vehicles 4x4.
 
Els autors d’aquest treball venim utilitzant l’altra alternativa existent, que si bé no esta en molt bon estat, amb un vehicle tot terreny o una mica elevat, es pot arribar fins a la cavitat.
 
Si sortim de la població d’Ontinyent direcció Fontanars dels Alforins per la carretera CV-660, pocs metres abans del quilòmetre 17, trobarem una pista forestal a la nostra dreta. Tindrem que seguir per ella 2600 metres fins arribar a un encreuament. En aquest encreuament agafarem la pista que ens surt a mà esquerra. Seguint aquesta pista vorem que als pocs metres apareix una bifurcació a la nostra dreta, la qual obviaren.
 
En passar aquest segon encreuament la pista empitjora molt, trobant molta pedra solta, així com diversos trams en mal estat, fins arribar al cercat dels bous, que ens acompanyarà a la nostra dreta fins on deixem els vehicles. El lloc on podem deixar els vehicles es troba als 2300 metres de recorregut des del primer encreuament, i podrem identificar-lo al instant, ja que es una zona prou mes ampla que la resta de la pista, i on trobarem una gran fita de pedres.
 
Des de  la zona on aparcarem, tant sols ens queda traspassar el cercat i agafar la senda ben marcada i assenyalada amb fites que després d’uns 250 metres ens situarà en la mateixa boca de l’avenc.
 

ATENCIÓ!!!
 
En l’accés a l’Avenc de Joan Guiton cal tindre precaució, i cal anar amb compte, ja que en l’actualitat la cavitat es troba dintre del perímetre d’una zona de cria de bous braus.
 
Nosaltres en diverses entrades que havem realitzat a la cova ens hem topat amb els animals. Encara que no mostren gaire interès pels espeleòlegs, cal estar atents, sobre tot si es surt de nit de la cavitat.
 

També cal respectar el cercat!!!

 


 
ATENCIÓ!!!
 

En la senda d’accés a la cavitat trobarem diverses marques en pintura verda, així com una desagradable pintada en la mateixa boca de la cavitat. Volem apuntar des d’aquestes línies que estem totalment encontra d’aquest atemptat al medi i l’entorn, realitzat per energúmens que poc tenen d’espeleòlegs.

 


 
 
E-10 d'accès a La Cùpula.

HISTORIA:
 
Parlar de la historia de l’Avenc de Joan Guiton, des del punt de vista espeleològic, es parlar de les activitats dutes a terme al seu interior, i això intentarem des d’aquestes línies. Per que, com vorem en diferents apartats d’aquest treball, l’Avenc de Joan Guiton te molta més historia de la que creiem. Historia que cal donar-la a conèixer correctament.
 
L’Avenc de Joan Guiton, conegut al món espeleològic com Avenc del Colmenar o Sima Paquito, va ser descoberta, espeleològicament parlant, en els primers anys de la dècada dels noranta del segle passat, per un antic espeleòleg del Club de Muntanya d’Ontinyent. 
Pareix ser que va ser informat de l’existència de la cavitat per un pastor de la zona. Tot, i haver trobat l’avenc i explorar-lo parcialment, no va informar de la seva existència als companys del seu club fins passat algun temps.
 
Ja desprès d’alguns anys, la cavitat continuà estant visitada per espeleòlegs d’Ontinyent majoritàriament, encara que també podem trobar alguna referència de visites per part d’espeleòlegs il•licitans. Però, en tot aquest temps mai es realitza una exploració en profunditat, ni cap treball ni topografia.
 
No es fins l’any 97, que membres del Club de Muntanya Penya Roja de Banyeres, que al forçar un pas tot just en la base del P-9 en la Via Clàssica i descobrir una nova zona vertical de la cavitat (Via del P-43), s’adonen del potencial de la cavitat.
 
 
Passamans en la Via de les Mosques.
 
Aquestos espeleòlegs, i ja quan formaven part de la Secció d’Espeleo del Grup de Muntanya de Beneixama, decideixen sol•licitar a la federació la zona de treball. Iniciant d’aquesta forma un treball realment seriós de la cavitat, que a banda de l’exploració de nous espais (Via de La Serp), va incloure un complet treball sobre la flora i la fauna a la cavitat. Així com la primera topografia de la cavitat. Tot aquest treball va quedar reflexat en un article a la revista Lapiaz 29, de l’any 2004.
 
Desprès de donar a conèixer la cavitat a tot el col•lectiu espeleològic, les visites a la mateixa van anar en augment, tot i que mai ha arribat a ser una Gran Clàssica del territori valencià.
 
Ja en l’any 2011, i motivats per alguns anteriors èxits al revisar algunes cavitats ja explorades, i pel fet que sempre havien cregut que l’Avenc de Joan Guiton podria donar més de sí. Vicent Sanchis i Rebeca Diaz, espeleòlegs del Club d’Espeleologia l’Avern d’Ontinyent, inicien el treballs de re-exploració en la cavitat.
 

 
DESCRIPCIÓ TÈCNICA: 
 
La descripció tècnica de l’Avenc de Joan Guiton en l’actualitat, passa per ser una tasca, si no complicada si un poc complexa, tant per les noves zones explorades, com per la morfologia d’aquestes, on trobarem diferents dificultats a salvar, així com per la instal•lació utilitzada per a la seva exploració. Des d'aquesta pagina web volem remetre als possibles interessats en visitar la cavitat a que consulten el complet treball publicat per els exploradors a la revista Lapiaz 33, editada per la Federació D'Espeleologia de la Comunitat Valenciana.
 

 

TOPOGRAFIA: