ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

Noticias

AVENC DEL MORRO PINÓS

2015-12-06
FONTANARS DELS ALFORINS
AVENC DEL MORRO PINÓS
 
FONTANARS DELS ALFORINS

 


 

A principi de l’any 2015 el nostre company Agustí Ribera, cap del Servei Arqueòlogic Municipal d’Ontinyent i director del Museu d’Arqueologia d’Ontinyent i la Vall d’Albaida (MAOVA), ens va informar de l’existència d’una cavitat inèdita en la zona del Morro Pinós, en Fontanars dels Alforins. I és durant aquest mateix any quan membres de la nostra entitat vam portar a terme la localització del citat avenc i la seva posterior exploració.


 
 
 
Boca de l'Avenc del Morro Pinós abans de l'exploració.
 
Després de saber de l’existència de la possible cavitat en el mes de març es va decidir d’anar a la zona per tal de localitzar-la. Sent la localització més fàcil de lo esperat, gracies sobre tot a les indicacions d’ Agustí Ribera d’on podria trobar-se l’avenc.La cavitat es va presentar davant nostre com una escletxa molt estreta i amb un cudol que obstruïa la zona central de la boca.
 
 
Accedint a l'interior de l'avenc després d'efectuar la desobstrucció.
 
Després de comprovar que efectivament es tractava d’una cavitat inèdita i que podria oferir algun tipus de continuació –almenys un sondeig inicial ens feia calcular una fondària d’uns 7 o 8 metres- tant sols restava efectuar l’exploració.
 
 
El 31 d’octubre del 2015 vam aprofitar la jornada per tal d’explorar l’avenc, que després de realitzar la desobstrucció necessària per tal de poder penetrar a l’interior del mateix, vam poder confirmar que la cavitat es tancava completament als cinc metres de fondaria, i que no oferia cap possible continuació. Topografiant la cavitat i posicionant-la amb el G.P.S. vam donar per conclosos els treballs en l’Avenc del Morro Pinós.
 
 
Interior de la cavitat.
 
L’avenc del Morro Pinós obre la seva boca em la part inferior d’un esglaó de roca de més de dos metres d’alçada. Aquest esglaó el parteix literalment una fractura, que l’aigua d’escorrentia aprofita per filtrar-se al subsòl, i és en aquesta on es desenvolupa la cavitat, que presenta forts signes de dissolució química.
 
L’Avenc del Morro Pinós no presenta gaire interès per al col•lectiu en general donat el seu escàs desenvolupament, però, això no priva que tingui algunes característiques que mereixen ser reflexades, com per exemple; que al voltant de l’avenc podem trobar un mur de contenció per tal de conduir l’aigua de pluja cap a l’interior de l’avenc. Aquestes infraestructures daten –segons les nostres dades- de finals del segle XIX o principis del segle XX. Al igual que en altres avencs de la zona on podem trobar infraestructures semblants pareix ser que ens indiquen que s’aprofitava les cavitats naturals com aljubs, o per tal de reduir la força en avingudes torrencials d’aigua. En tot cas aquestes infraestructures son mereixedores d’un estudi propi i amb profunditat, ja que al nostre parèixer son poc comuns, al menys al territori valencià.
 
 
Esglaó de roca on es pot apreciar la fractura on es desenvolupa l'avenc.
 
L’altra peculiaritat d’aquest avenc és el fet de ser inèdit per al mon espeleològic, cosa que a pesar de lo pobre dels resultats obtinguts, sempre es d’agrair en aquesta zona , la nostra, on tant difícil es trobar nous avenc que explorar.
 
Volem agrair des del Club d’Espeleologia l’Avern a Agustí Ribera tots els consells que ens dona i tota la informació que ens facilita.
 
 
TOPOGRAFIA:
 
 
 
 
 
ATENCIÓ!!!!!
Per a l’exploració de l’Avenc del Morro Pinós per tal d’evitar la contaminació innecessària de la roca s’han utilitzat ancoratges recuperables de tipus “Multimontis” deixant la cavitat neta d’ancoratges, i donat la manca d’interès esportiu que té la mateixa esperem que continue així.