ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

Noticias

AVENC DE SANGOMENGO (MT-1)

2016-06-06
LA FONT DE LA FIGUERA
AVENC DE SANGOMENGO
(MT-1)
 
La Font de la Figuera

 
Durant les tasques d’exploració dutes a terme durant l’any 2015 per la nostra entitat en la zona del Capurutxo, s’han explorat diverses cavitats. Entre aquestes es troba l’Avenc de Sangomengo (MT-1). Situat en la Mola Torro, i a pesar de ser una cavitat menuda i sense gaire interès esportiu si que aporta nous coneixements al conjunt tectònic i espeleològic d’aquest paratge.  
 

 
LOCALITZACIÓ:
 
L’Avenc de Sangomengo (MT-1) obre la seva boca en la part central de la Mola Torro, tot just entre les edificacions del poblat ibèric que podem trobar en aquest paratge de la Serra del Capurutxo. Per tal d’accedir a la cavitat partirem del encreuament de les diferents sendes que recorren la serra i que venen a trobar-se en la zona sud de la Mola Torro. Des d’ací i agafant la cresta del penya-segat oest de la mateixa Mola, i en recórrer un centenar de metres, baixarem cap a la zona plana de la Mola, i on es troba el poblat. Des d’ací, i en direcció nord-est, recorrerem poc mes d’una cinquantena de metres, i podem trobar l’avenc. Cal assenyalar que les cavitats de la Mola Torro, per les característiques de la zona, no son fàcilment localitzables.
 
 
 
Boca de l’Avenc de Sangomengo (MT-1).
La forta corrent d’aire fa somniar a l’explorador amb una gran cavitat...res més lluny de la realitat.
 
 
COORDENADES:
 
X-0682580
Y-4297414
Z-763
 
 
DESCRIPCIÓ:
 
La boca de la cavitat s’obre en una depressió prou acusada del terreny. La mateixa expulsa una forta corrent d’aire a l’exterior, fenomen prou habitual en les cavitats de la Mola Torro. Una rampa de forta inclinació i amb molta pols i enderrocs, ens arrossegarà fins un petit ressalt de tres metres fàcilment destrepable en oposició.
 
 
Pas desobstruït en l’Avenc de Sangomengo (MT-1).
 
 

Una vegada superat aquest petit ressalt, la cavitat continua en profunditat seguint la rampa d’enderrocs, finalitzant al 17 metres de fondària. En la petita estància que forma el ressalt de tres metres i en seguir una mica en posició i superar un ressalt, arribarem a una petita estància sense cap continuació.

Abans del petit ressalt de tres metres, i tot just on finalitza la rampa d'entrada, una estreta rampa d'enderrocs ascendent apareix a la nostra esquerra. Si es remunta aquesta, podrem bé, curtcicuitar amb un  conducte que comunica amb la metixa boca d'entrada, o podrem accedir a una estretor, que va estar desobstruida, i per on s'accedeix a una petita estància.

 

TOPOGRAFIA: