ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

Noticias

PROJECTE LLAMBRIÓN 2015

2017-04-29
PICS D'EUROPA
PROJECTE LLAMBRIÓN 2015 
 
EXPEDICIÓ ESPELEOlÒGICA AL MASSÍS CENTRAL DELS PICS D'EUROPA

Aquesta expedició –que baix el nom de Proyecto Llambrión, porta mes de 25 anys explorant cavitats, i que ha estat organitzada per la Unión de Espeleologos, amb la coordinació de refutat espeleòleg Silvino Vila- ha vist participar a espeleòlegs de diferents nacionalitats destacant la presencia d’exploradors Belgues i Valencians sobre altres.
 
 
Campament en Hoyo Grande.
 
L’objectiu d’aquestes campanyes es explorar i donar a conèixer els grans sistemes subterranis que s’oculten baix el subsòl dels Picos de Europa. Concretament en la zona on s’han realitzat els últims anys les exploracions –Hoyo Grande i Hoyo Sengros- podem trobar grans cavitats de primer ordre mundial, amb profunditats que superen de bon tros la quota dels 1000 metres de fondària. Algunes d’aquestes cavitats son La Sima de la Cornisa amb -1511 metres de profunditat, 9ª cavitat més fonda del mon. El Pozo del Madejuno amb -1252 metres de fondària. 
 
Aquest any 2015 les exploracions s’han centrat en la Sima de las Hojas, que amb els seus -800 metres de profunditat, un desenvolupament en constant augment i amb dos grans verticals que superes els 200 metres al seu interior, està cridada a ser un altra gran cavitat d’aquest sector, i es ben segur que superarà la mítica xifra dels -1000.
 
 
Exploracions en Torre Blanca.
 
Durant aquest 2015 membres del Club d'Espeleologia l'Avern han partcipat en aquest projecte d'exploració espeleologica. Durant la seva participació s’han portat ha terme tasques de prospecció en la zona de Torre Blanca, explorant i topografiant diverses cavitats de menor tamany. Encara que una d’elles, la TB-9, amb clara continuació ja s’ha convertit en un clar objectiu per a properes campanyes.
 

CAVITATS EXPLORADES
 

 
TB-3
 
Avenc  que s'inicia amb el descens d'un pou molt escalonat que salva un desnivell aproximat de 15 metres. La base del mateix està ocupada gairebé en la seva totalitat per una gelera, condicionant l'exploració. Si prenem direcció E, i passem entre la rimaia podrem avançar uns vint metres fins a un petit ressalt on finalitza la cavitat als 20 metres de profunditat.
 
Tornant a la base del pou d'entrada, en el seu extrem N-O podrem apreciar una notable corrent d'aire que sorgeix d'un conducte amb gran cúmul de pedres. Aquest conducte després d'un curt recorregut es torna impenetrable, al trobar-se totalment obstruït.
 
 
 
 
 
TB-9
 
Sens dubte la cavitat més interessant de les explorades en aquesta campanya d'exploració.
 
L'avenc s'obre a l'exterior a través d'una gran fractura fortament erosionada, donant pas a una pronuncia dóna rampa de 14 metres que discorre gairebé en totalitat sobre una gelera. Al final del mateix entre la rimaia podrem baixar una P-4. Aquesta petita vertical ens permetrà situar-nos en una zona estreta i descendent, alhora que molt perillosa, ja que passarem entre un tamponament de petits blocs inestables. Superat aquest pas, accedirem a un P-15 net. A la base d'aquest pou tornarem a superar una zona estreta, però molt més estable que l'anterior, accedint al "Pozo de la Cuña y Cigarro”, P-16.
 
Després del descens d'aquest P16 podem observar un augment de les dimensions, donant pas la cavitat a una sala bastant àmplia. En aquesta sala i prenent direcció sud, fins a un petit ressalt, accedirem a un nou P-16. Finalitzat el descens del mateix i després d'un petit tram horitzontal en forma de meandre desfonat, la cavitat s'obre davant l'explorador en forma d'ampli pou. En aquest punt el volum augmenta notablement respecte a les altres verticals, tot i que el desnivell de la vertical és comuna a les anteriors, sent aquesta de 25 metres.
 
Un cop baixat aquest P-25, i prenent direcció sud arribarem a una brusca estretor, on un pas on caldrà desobstruir impedeix en l'actualitat la continuació a l'explorador.
 
 
 
TB-10
 
Petita cavitat de -12 metres de desnivell. No sent necessari l’equip de progressió vertical per a la seva exploració. Uns petits ressalts condueixen a la màxima profunditat de la mateixa.
 
 
 
 
TB-11
 
Petit conducte vertical de 9 metres de profunditat.
 
 
 
TB-12
 
Pou vertical de 20 metres de desnivell negatiu i fortament erosionat. Ampliant la seva amplària a mesura que es guanya profunditat.
 
 
 
 
TB-13
 
Conducte vertical que es torna impenetrable a l'explorador als 12 metres de profunditat.