ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

Noticias

Avenc Estret de la Balarma (BA-4)

2019-06-29
Avenc Estret de la Balarma (BA-4)
 
L’Any 2015 des del Club d’Espeleologia l’Avern s’inicien els treballs d’exploració en la zona de la Balarma en Vallada. Durant les tasques realitzades es vam poder explora cinc cavitats d’origen tectònic, de les que es va realitzar un complet estudi, alhora que es va realitzar una revisió topogràfica de cadascuna d’elles. Finalment els resultats d’aquestes exploracions van ser reflectits en un article publicat tant en la revista Almaig d’Ontinyent, com en la revista espeleològica Gota a Gota d’àmbit estatal.
 
L’Avenc Estret de la Balarma (BA-4) és una de les cinc cavitats estudiades, i es tracta d’una cavitat de predomini vertical i d’escàs desenvolupament horitzontal. L’entrada a la cavitat és summament estreta, on una vertical de 28 metres (P-28) dona pas al conjunt cavernari complet. A pesar d’aquesta manca d’interès -en quant a desenvolupament mètric- la realitat es que aquest avenc és en el que podrem trobar més formacions actives donant-li un cert atractiu al mateix.
 
Iniciant el descens a l’avenc podrem comprovar com l’amplària de la cavitat, ací, en els seus primers metres, limita fins i tot els moviments.  Aquesta entrada totalment de caràcter vertical, ens permet arribar als pocs metres en un punt on el pou guanya amplària,  i on l’estretor dona pas a la comoditat.
 
 
Petita entrada a l'Avenc Estret de la Balarma (BA-4).
 
Des d’aquest punt descendirem directament fins a la base d’aquest pou. Una volta ja en la base tant sols podrem recórrer escassos metres en direcció sud, ja que la cavitat es tanca súbitament. En direcció nord podrem recórrer uns 13 metres fins que la cavitat es torna impracticable. En aquest punt trobarem una gran acumulació d’argila i una potent colada, la qual cosa en indica una gran activitat d’infiltració hídrica.
 
Al llarg de tot el recorregut d’aquest avenc, tant en la vertical com en el petit tram horitzontal, son observables gran quantitat de formacions i amb una forta activitat, tot just al contrari que les altres cavitats de la Balarma estudiades, atorgant a aquesta cavitat cert atractiu. Finalment i després, de les nostres exploracions, l’Avenc Estret de la Balarma, ofereix una fondària de -33 metres i un desenvolupament total de 41 metres, amb una extensió de 13 metres.
 

 


 
Per a més informació podeu consultar el següent enllaç:
 
 

 

Text, fotos i topografia de Vicent Sanchis i Rebeca Díaz.