ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

Noticias

Avenc TB-9

2019-10-16
Avenc TB-9
 
L’any 2015 Vicent Sanchis i Rebeca Díaz, en representació del Club d’Espeleologia l’Avern, van participar en l’expedició internacional “Projecte Llambrión” organitzada pels nostres companys de la Unió d’Espeleòlegs Valencians i pel Royal Caving Club de Bèlgica. L’expedició es va desenvolupar en el massís central dels Pics d’Europa, i va permetre explorar diferents cavitats en la zona de Torre Blanca. Tant la topografia de les cavitats, com la memòria de les activitats van ser realitzades pels nostres companys. 
 
 
Entrada a l'avenc TB-9.
 
Sens dubte la cavitat més interessant de les explorades en aquesta campanya d'exploració va ser l'avenc TB-9. Aquesta cavitat s'obre a l'exterior a través d'una gran fractura fortament erosionada, donant pas a una pronuncia dóna rampa de 14 metres que discorre gairebé en totalitat sobre una gelera. Al final del mateix entre la rimaia podrem descendir un P-4. Aquesta petita vertical ens permetrà situar-nos en una zona estreta i descendent, alhora que molt perillosa, ja que passarem entre un taponament de petits blocs inestables. Superat aquest pas, accedirem a un P-15 net. A la base d'aquest pou tornarem a superar una zona estreta, però molt més estable que l'anterior, accedint al "Pozo de la cuña y el cigarro", P-16.
 
 
P-15 en l'interior de l'Avenc TB-9.
 
Després del descens d'aquest P-16 podrem observar un augment de les dimensions, donant pas la cavitat a una sala bastant àmplia. En aquesta sala i prenent direcció sud, fins a un petit ressalt, accedirem a un nou P-16. Finalitzat el descens del mateix i després d'un petit tram horitzontal en forma de meandre desfondat, la cavitat s'obre davant l'explorador en forma d'ampli pou. En aquest punt el volum augmenta notablement respecte a les altres verticals, encara que el desnivell de la vertical és comuna a les anteriors, sent aquesta de 25 metres. Un cop baixat aquest P-25, i prenent direcció sud arribarem a un brusc estrenyiment on un pas on caldrà desobstruir impedeix en l'actualitat la continuació a l'explorador.
 
Desnivell: -101 m
 
Desenvolupament: 176 m
 
Extensions: 92 m
 
Exploracions 2015: Vicent Sanchis, Rebeca Díaz i Fran Cobo.
 
Topografia i dibuix: Vicent Sanchis i Rebeca Díaz.
 
Coordenades U.T.M.: Z-2407 X-0.349.840 Y-4.781.850
 
 
 
Text, fotos i topografia per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz.