ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Exploracions en la serra d’Oltà (13-11-2020)

2021-04-15
Exploracions en la serra d’Oltà (13-11-2020)
 
Divendres 13 de novembre, i amb ganes de poder continuar amb l’exploració de l’Avenc O-15, vam tornar a la serra d’Oltà. En arribar a la cavitat, i preparar-se, vam començar el descens fins el punt on vam deixar l’exploració. 
 
La nova vertical, es va presentar de nou amb gran quantitat de cudols, i un gran perill de caiguda de pedres, però, a la par presentava un nou handicap. Aquest handicap era l’estretor que presentava tot el descens. Aquestes reduïdes dimensions dificultaven les maniobres necessàries per moure i desplaçar els cudols, i poder així fer segur el descens. Novament ens sorprenia com els primers exploradors vam realitzar un descens tant temerari, ja que no van retirar ni tant sols una gran llosa creuada amb gran inestabilitat -i que va caure amb tant sols un lleuger moviment- passant per baix de la mateixa.
 
 
Inici de la darrera vertical de l'Avenc O-15, i on es poden observar gran quantitat de cudols inestables, tònica general en tota la cavitat.
 
 
Els fons de la vertical eixamplava les dimensions fins arribar aproximadament al metre d’amplària, però, malauradament la cavitat tocava a la seva fi, al menys en aquest sector. Topografiant tot el sector explorat en aquesta jornada, i revisant-lo a consciència, vam sortir cap a l’exterior retirant tot el material, tant el nostre com el deixat pels anteriors exploradors. Aquest cúmul de material va fer del llarg descens cap al nostre vehicle, possiblement lo més dur de la jornada.
 
 
Tram final de l'Avenc O-15. En la base d'aquest tram vertical s'assoleixen els -100 m de fondària.
 
 
Ja en casa nostra, i quan vam passar les dades topogràfiques al programa informàtic, vam constatar que l’Avenc O-15, i fins el punt on vam arribar –tant nosaltres com els anteriors exploradors- assoleix els -100 m de fondària, situant-se com a la segon cavitat més profunda de les explorades fins ara en la serra d’Oltà, i sols superada per l’Avenc O-8 (-128 m). Ens sorprèn que els anteriors exploradors, i davant d’una troballa d’aquesta importància –no és gens fàcil assolir els -100 m en una cavitat al País Valencià de forma habitual- no ho donaren a conèixer. I tampoc entenem l’abandonament de tanta quantitat de material. Possiblement la llarga aproximació, el poc atractiu esportiu de la cavitat , i lo perillós que resulta el descens en la mateixa, farien posposar l’activitat fins a caure en l’oblit l’avenc.
 
Per la nostra part, l’Avenc O-15 presenta diverses incògnites d’allò més interessants, i continuarà sent un clar objectiu per a les pròximes jornades d’exploració en la serra d’Oltà.
 
 
 
Petit ressalt entre blocs en la sala gran de l'Avenc O-15.
 
 
 
 
 
 

Text i fotos per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz. L’autoria de la informació editada en espeleoavern.es té caràcter col•lectiu, comprenen a totes i cadascuna de les persones citades com autors. La informació i material contingut en espeleoavern.es és pot distribuir, difondre, compartir i comunicar-se lliurement, havent sempre de citar als autors i a l’entitat editora, en aquest cas Club d’Espeleologia l’Avern. No es pot obtindre cap benefici econòmic de la informació i treballs editats, així com tampoc es poden modificar baix ningun concepte els mateixos.