ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Exploracions en la S’Ombria des Avencs de Tàrbena. (11-12-2020)

2021-06-22
Exploracions en la S’Ombria des Avencs de Tàrbena. (11-12-2020)
 
El divendres 11 de desembre del 2020, vam dirigir de nou els nostres esforços cap a la zona de la S’Ombria des Avencs (Penya Medoc) de Tàrbena. En aquesta jornada l’objectiu que teníem era l’exploració d’una de cavitat que teníem localitzada, però, que fins a la data no hi havíem explorat. L’avenc marcat com A-8 pel G.E.B. en els primers anys 80 del passat segle, el vam marcat com el numero 4 per a nosaltres, ja que segueix l’ordre de les nostres exploracions en la zona.
 
 
Entrada superior a l'avenc.
 
La cavitat presenta dos boques separades per un tap d’enderrocs, i encara que la comunicació entre elles en l’interior és possible, es força incomoda i perillosa, tant per l’estretor com per els cudols i pedres inestables que hi han. 
 
Explorant i revisant l’entrada superior vam poder comprovar com l’única opció de continuïtat era la que comunicava amb l’entrada inferior. Topografiant aquest sector de l’avenc, vam sortir a l’exterior disposats a explorar la segon entrada. Aquesta entrada -de secció estreta i allargada- i després d’una vertical d’uns 15 m, ens va permetre assolir una base d’enderrocs. Amb dos opcions de continuïtat, i amb dos direccions totalment oposades, vam optar per la més evident i còmoda. En baixar una desena de metres vam poder comprovar com pel cotat dret de la cavitat apareixia una escletxa perpendicular que ens va oferir una nova possibilitat de continuació.
 
 
Entrada inferior a la cavitat, que com quasi la totalitat de la mateixa, és estreta.
 
A aquesta fractura perpendicular, i als pocs metres, la travessava una nova fractura. Esta nova fractura que discorre paral·lela a la principal on es desenvolupa la cavitat, ofereix una clara continuació, però, la seva estretor -i després de varis intents per a forçar-la- ens va impedir passar. Tornant a la fractura principal, i en el fons de la rampa per on vam baixar, una estretor vertical i descomposta marcava la continuació, i sembla ser també el final de l’exploració dels primers exploradors del G.E.B. 
 
 
Intent frustat de superar l'estretor que vam trobar en la fractura paral·lela, i que sembla poder ferir possibilitats de continuació.
 
En descendir l’estreta vertical d’uns 6 m, vam comprovar com la cavitat s’eixamplava i oferia una clara continuació. Com que per la situació de l’Estat d’Alarma imperava el toc de queda, teníem que sortir aviat de la cavitat, així que vam decidir deixar per a un altra jornada l’exploració d’aquest sector inexplorat de la cavitat. Abans de sortir cap a l’exterior, vam descendir una vertical que vam trobar en la zona oposada de la base del pou d’entrada. Aquesta vertical d’uns 10 m va finalitzar sense continuació. Sortint a l’exterior, i sense massa demora per a poder arribar a temps a casa, vam finalitzar la jornada.
 
 
Instal·lació de la vertical de 10 m en el sector oriental de la cavitat, la reduÏda amplària de la mateixa va fer el seu descens molt penós.
 
 
 
 
 

Text i fotos per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz. L’autoria de la informació editada en espeleoavern.es té caràcter col•lectiu, comprenen a totes i cadascuna de les persones citades com autors. La informació i material contingut en espeleoavern.es és pot distribuir, difondre, compartir i comunicar-se lliurement, havent sempre de citar als autors i a l’entitat editora, en aquest cas Club d’Espeleologia l’Avern. No es pot obtindre cap benefici econòmic de la informació i treballs editats, així com tampoc es poden modificar baix ningun concepte els mateixos.