ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Exploracions en s’Ombria des Avencs (30-1-2021)

2021-11-23
Exploracions en s’Ombria des Avencs (30-1-2021)
 
El dissabte 30 de gener d’aquest 2021, vam dirigir el nostres esforços cap a la zona de s’Ombria des Avencs en Tàrbena. En aquesta jornada -i després d’haver finalitzat l’exploració de l’Avenc-nº 4 en l’anterior jornada- l’objectiu era iniciar l’exploració en una cavitat que teníem localitzada, i que degut a les seves dimensions ens cridava l’atenció des de feia temps. Aquest avenc catalogat per nosaltres com Avenc nº 5 de s’Ombria des Avencs, anava a convertir-se en el centre de les nostres exploracions durant una llarga temporada, alhora que passaria a ser la segon cavitat més profunda de la província d’Alacant, amb els seus -142 m de fondària.
 
 
 
Accés a la vertical d'entrada en l'Avenc nº5 de s'Ombria des Avencs.
 
La boca de l’avenc, amb més de 10 m de llargària, i quasi dos d’amplària, presentava una vertical d’uns 30 m. Com que les possibilitats de descens en una entrada tan gran eren moltes, vam decidir buscar l’espai més còmode per al descens. Iniciant el mateix des de la vessant més oriental de l’avenc, vam poder anar instal·lant els fraccionaments -encara que condicionats aquests per la qualitat de la roca tant baixa d’aquesta zona- que ens van permetre assolir la base d’aquesta primera vertical. Ja durant el descens, vam poder comprovar com la fractura continuava en profunditat per la seva vessant Est. Cal destacar l’absència d’ancoratges en la nostra línia de descens, motiu que ens va fer suposar que si la cavitat va ser ja explorada per els espeleòlegs del G.E. Bajoqueta, els mateixos realitzarien el descens per la part occidental de la cavitat.
 
 
 
Instal·lant la capçalera del segon pou (P-16) de la cavitat.
 
 
Ja prop de la base d’aquest primer pou, vam comprovar com la mateixa és tractava d’una rampa amb una forta inclinació que ens obligava a fer ús de la corda. El descens d’aqueta inclinada rampa ens va permetre arribar a la capçalera d’una vertical. Aquest P-16, que s’inicia per baix de uns grans cudols encastats, ens va situar en una base inclinada on se’ns va presentar dos possibilitats per tal de continuar amb l’exploració. Seguint la via més evident, i de major amplitud, vam arribar a la capçalera d’una nova vertical -lloc on vam trobar un vell Spit, únic ancoratge que vam trobar a la cavitat- però, lamentablement la corda que portàvem per a aquesta jornada se’ns va esgotar. 
 
Iniciant l'ascens cap a l’exterior, vam donar per finalitzada la jornada d’exploració en aquesta interessant cavitat de s’Ombria des Avencs.
 
 
 
Vertical d'entrada a l'Avenc nº5 de s'Ombria des Avencs.
 
 
 
 
 
 

Text i fotos per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz. L’autoria de la informació editada en espeleoavern.es té caràcter col•lectiu, comprenen a totes i cadascuna de les persones citades com autors. La informació i material contingut en espeleoavern.es és pot distribuir, difondre, compartir i comunicar-se lliurement, havent sempre de citar als autors i a l’entitat editora, en aquest cas Club d’Espeleologia l’Avern. No es pot obtindre cap benefici econòmic de la informació i treballs editats, així com tampoc es poden modificar baix ningun concepte els mateixos.