ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

EXPLORACIONS

Exploracions 2009

2015-12-13
Exploracions 2009
 
En l’any 2009, primer any de vida del Club d’Espeleologia l’Avern, les nostres tasques d’exploració es van centrar sobre tot en col•laboracions amb altres grups del País Valencià. Interclub Espeleo Valencià i Secció d’Exploracions Subterrànies del Centre Excursionista de València. Sent aquestes tasques el punt de partida a la línia d’activitats d’exploració realitzades per nosaltres.
 

 
En aquest 2009, i per primera vegada, un membre de la nostra entitat participava en la campanya anual que ve organitzant el Interclub Espeleo Valencià en el massís central dels Pics d'Europa, més concretament al Jou de Cabrones i tota la zona del Trave. Aquesta zona d’exploració es caracteritza per albergar dintre dels seus límits algunes de les cavitats més profundes, tant a nivell estatal com mundial, com poden ser; Sistema de la Torca del Cerro (-1589) Sistema del Trave (-1441), i un llarg etcètera de grans cavitats amb profunditats que en molts cassos sobrepassen la quota dels 1000 metres.
 
En la campanya d’aquest 2009, l’objectiu a treballar era la Torca Abisu’l Xelo (JA-19), cavitat amb una “mala fama” que la precedeix, donat les seves característiques i la seva duresa. Aquest avenc que en aquest any 2009 la seva quota es situava al voltant dels -620 metres era una candidat excepcional per tal d’unir-lo amb el Sistema del Trave, i més concretament en la Sala Z, gran sala d’aquest sistema on conflueixen diverses vies de descens. Per tal d’efectuar la tant anhelada unió, la JA-19 tenia que profunditzar prop de 200 metres. I vist lo vist, la cavitat no ho anava a regalar.
 
Durant la campanya un total de 10 dies i nombrosos esforços, es va aconseguir arribar a una estretor on calia desobstruir, deixant la cavitat en la quota de -680 metres de fondària, avançant escassos metres en el seu desenvolupament. Però, la clara continuació de la cavitat, amb direcció a la Sala Z omplia d’il•lusions als exploradors, esperant en el proper any superar aquest pas i aconseguir la unió.
 
 
Bivac a -400 en la JA-19, Pics d'Europa.
 
Després de participar en la campanya als Picos de Europa i en haver entrar en contacte amb els membres de la Secció d’Exploracions Subterrànies del C.E.V. es van iniciar per part de la nostra entitat una series d’exploracions que membres d’aquest grup plantejava iniciar en la Sima G.E.S.T. de Dos Aguas, i on després d’una visita en juliol d’aquest mateix any, van descobrir una possible continuació a la mateixa.
 
La possible continuació es trobava al costat de la capçalera de l’últim pou d’aquesta cavitat, i és tractava d’una petita obertura on calia desobstruir per tal de poder forçar-la. Efectuada dita desobstrucció es va poder descendir un pou d’uns 8 metres. Ja en la base del mateix i després de revisar tota possible continuació –incloent una petita escalada molt exposada- es van donar per conclosos els treballs. Si tinguérem de destacar alguna cosa d’aquesta nova zona, seria les espectaculars formes d’erosió que hi podem trobar, justificant per si soles la visita a la mateixa.
 
 
Exploracions en la Sima G.E.S.T. en Dos Aguas.
 
També en el mes de setembre el nostre club va realitzar unes tasques d’exploració en  la Replana del Moro en Fontanars dels Alforins. Aquest paratge, prop de la nostra població, i en el cor de la Serra de l’Ombria, a cavall entre la citada població de Fontanars i la de Beneixama, es caracteritza per presentar una acusada morfologia càrstica, amb gran nombre de dolines i fenòmens espeleològics, tots, això sí, de reduïdes dimensions.
 
El nostre objectiu es tractava d’un petit bufador. Aquest bufador, donat a conèixer per Rafael Pla a la seva web cuevasalicante.com, se’ns presentava com una petita obertura d’uns 10 centímetres, necessitant d’una desobstrucció per tal d’accedir a l’interior. Desprès de realitzar dita tasca, es va poder penetrar a la cavitat, observant que no oferia continuació. Tractant-se tant sols d’una estreta escletxa d’uns 4 metres de fondària. D’aquesta forma i amb la moral un poc baixa, van donar per acabada l’exploració d’aquesta petita cavitat.
 
 
Fons de la cavitat explorada en la Replana del Moro en Fontanars dels Alforins.
 
Finalitzant ja l’any 2009, i durant els mesos de novembre i desembre , les nostres exploracions ens van centrar en la Cova de Sangomengo (Cova Vella o Cova de San Domingo) en La Font de la Figuera. Aquestes exploracions es van realitzar de nou amb els companys de la Secció d’Exploracions Subterrànies del CEV i també amb un membre de la Societat Espeleològica de València, que se’ns va unir a les tasques.
 
En el transcurs de les tasques d’exploració en aquesta cova van consistir en la revisó d’alguna possible continuació i amb la realització de la topografia de la mateixa, ja que fins aleshores no hi havia cap editada.  Sent aquestos treballs en la Cova de Sangomengo, les ultimes exploracions efectuades en aquest any 2009.
 
 
 
Text i fotos per Vicent Sanchis.