ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

EXPLORACIONS

Exploracions 2010

2017-01-25

Exploracions 2010

Durant l’any 2010 es van continuar amb les taques d’exploració. Aquestes tasques van seguir la dinàmica de l’any anterior, sent totes elles activitats conjuntes amb altres grups, tant del País Valencià com de la resta de l’estat. El desenvolupament de les exploracions en aquest 2010 ens va portar a poder treballar en grans cavitats, així com a descobrir nous espais a cavitats del nostre poble, on creiem que ja estava tot dit.
 

 
Al llarg de tot el 2010, el nostre club va participar en les exploracions que els nostres companys del G.E.R.S  del A.E.R de Barcelona i de la S.E.S. del C.E.V., estan portant endavant des de fa uns anys en el massís d’Izarraitz, més concretament en la població de Lastur (Guipúscoa). Durant els treballs que aquest dos grups han realitzat en la zona, s’han descobert un fum de cavitats inèdites, algunes d’elles de primer ordre com es la Leizeta-5, que amb una profunditat de -365 metres, i amb unes grans galeries a l’interior. Si bé, en les jornades que la nostra entitat va participar, les exploracions es van centrar en la Sima Eulogio. Un avenc inèdit fins ara i que també està cridà a ser una gran cavitat. Durant les tasques d’aquest 2010, es va augmentar notablement el desenvolupament de la cavitat, així com es van descobrir gran espais amb molt d’interès, donat les pròpies característiques dels mateixos.
 
 
 Pou d'entrada a la Leizeta-5 en Lastur.
 
Al nostre territori, i més concretament a casa nostra. Es va descobrir una nova sala a l’Avenc de Figueroles –petita cavitat de la població d’Ontinyent- la que donades les seves característiques, i sempre dintre del context de les cavitats ontinyentines, podríem atorgar-li el nom de gran descobriment. Ja que l’espai descobert a l’avenc, es l’espai de majors dimensions del mateix. I si al mateix temps li afegim les formacions que hi trobem en la nova sala, i el fet de que passar desapercebuda durant tants d’anys, va suposar per als descobridors una injecció de moral. L’Exploració així com el posterior treball realitzat en l’Avenc de Figueroles va ser realitzat amb la col•laboració dels nostres companys de la S.E.S del C.E.V., aquest treball va estar publicat posteriorment en forma d’article en la revista Lapiaz 32.
 
 
Formacions Anemolitiques en la nova sala explorada en l'Avenc de Figueroles d'Ontinyent.
 
Per segon any consecutiu, i amb unes grans expectatives, de nou un membre del Club d’Espeleologia l’Avern va participar en l’expedició que anualment realitza l’Interclub Espeleo Valencià als Picos de Europa, en la zona dels Cuetos del Trave, al massís central. De mou aquest 2010, l’objectiu a treballar era la JA-19, cavitat dura com poques. En l’anterior campanya de l’any 2009, la punta va quedar detinguda en una estretor on calia desobstruir, i on presumiblement, després de forçar-la es trobaria una gran vertical, que comunicar amb la Sala Z del Sistema del Trave (-1441). 
 
Durant les primeres entrades a la cavitat es va poder forçar aquesta estretor i es van descendir dos nous pous, de 25 i 8 metres respectivament fins arribar a una banqueta ascendent i molt relliscosa. Un problema que va condicionar totes aquestes entrades va ser el mal funcionament dels trepants, frenant l’avanç normal de les exploracions. Superada la banqueta amb un llarg passamans, es vam topar de nou amb una estretor, que també necessitava d’una nova desobstrucció. De nou en la cavitat i preparats per forçar el pas que ens conduiria a la anhelada Sala Z, els maleïts trepants van tornar a fallar, posposant la unió amb el Sistema del Trave per al 2011.
 
 
Exploracions A -600 metres de fondària en la JA-19 als Pics d'Europa.
 
A finals del 2010 es va col•laborar per primera vegada amb l’Interclub Sierra de la Nieves i amb les exploracions que porten realitzant des de fa llur temps en el Sistema Sima G.E.S.M.-Sima de la Luz, cavitat de major fondària i desenvolupament d’Andalusia. Però, malgrat que les expectatives dels companys que van realitzar aquesta col•laboració –entre ells, Vicent Sanchis, en representació de la nostra entitat- eren molt grans, la meteorologia les va frustrar totes, ja que una forta tromba d’aigua caiguda mentre els exploradors es trobaven a l’interior de la cavitat, va fer entrar en carrega a la sima, deixant atrapats als exploradors. 
 
 
Damiàn Marset, Rebeca Díaz i Vicent Sanchis en l'entrada del Sistema Sima G.E.S.M. - Sima de la Luz.
 
 
 
 
Text i Fotos Vicent Sanchis.