ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

EXPLORACIONS

Exploracions 2011

2017-01-29
Exploracions 2011
 
L’any 2011, va suposar per a la nostra entitat un punt d’inflexió, ja que a banda de col•laborar amb altres grups –com veníem fent des dels nostres inicis- per primera vegada emprenem la tasca d’explorar una nova zona, la zona del Colmenar, que posteriorment i durant tres anys va ocupar els nostres treballs d’exploració al nostre territori.
 
 
En aquest 2011 s’inicien per part nostra els treballs d’exploració en la zona del Colmenar, ubicada en la població de Fontanars dels Alforins. Dintre d’aquest paratge podem trobar l’Avenc de Joan Guiton (Avenc del Colmenar o Sima Paquito), que amb un gran desenvolupament vertical assolia els -193 metres de fondària. 

En aquest 2011, i per part dels exploradors es van revisar en un primer termini, els dos laterals del pou d’entrada, realitzant-se diverses escalades i passamans. Ja després de donar per conclosa revisió d’aquesta zona de la cavitat, es va procedir a revisar la zona més fonda, trobant per a la nostra sorpresa evidents continuacions, que entre altres coses, van fer que superarem la quota de profunditat d’aquest avenc, situant-lo en els -211 metres.

Exploracions en l'Avenc de Joan Guiton.

En el mes d’abril, i després d’un nou intent de realitzar una entrada al Sistema Sima G.E.S.M.-Sima de la Luz, frustrada de nou per la meteorologia adversa, vam col•laborar en les exploracions que els nostres companys andalusos estan portant a terme en diferents punts de la Sierra de Grazalema, a cavall entre les províncies de Màlaga i Cadis.
 
El lloc, un espectacular lapiaz fortament erosionat i modelat, era travessat per una sèrie de grans fractures, objectiu de les nostres exploracions. En una d’aquestes fractures es van poder descendir diversos pous verges, un d’ells d’uns 60 metres de profunditat, que ens deixava en una galeria amb diverses continuacions. Malgrat que les continuacions eren clares i disposàvem de suficient material, un sobtat empitjorament de l’oratge va fer que tinguérem que deixar per altra ocasió aquestes incògnites.
 
 
Prospecció en la serra de Grazalema.
 
Per fi, en agost d’aquest 2011, i després de dos intents frustrats per la meteorologia, es va poder portar endavant la col•laboració que els membres del nostre club tant desitjaven per explorar en el Sistema Sima G.E.S.M.-Sima de la Luz. Encara que l’entrada realitzada no suposava una activitat d’exploració pròpiament dita (era una entrada per condicionar el bivac de -700 i desinstal•lar el de -1000) va permetre als nostres companys tindre una visió global d’aquesta gran cavitat, ja que van assolir la mítica quota dels 1000 metres de fondària. Al mateix temps que servia de presa de contacte amb els nostres companys de l’Interclub Sierra de las Nieves.
 
 
Placa conmemorativa en el llac E.R.E. a -996 metres de profunditat en el Sistema Sima G.E.S.M. - Sima de la Luz.
 
L'Any 2011 i per tercer any consecutiu un membre del nostre club participava en la campanya anual que l’Interclub Espeleo Valencià organitza als Pics d’Europa. la unió de la JA-19 (Abisu’l Xelo) amb la Sala Z, i per lo tant amb el Sistema del Trave, era evident. Per lo que, la campanya d’aquest any, tenia més participant de lo habitual, 16 exploradors amb un clar objectiu, aconseguir unir les dos cavitats si o sí. 
 
Solucionats els problemes amb els trepant al adquirir un de nou, i cuidant tots els detalls organitzatius al mil•límetre, es va portar endavant l’expedició, que amb una duració de 15 dies, s’esperava molt fructífera. I així va ser, en la segon punta realitzada s’aconseguia posar peu en la Sala Z, mitjançant el descens d’un gran pou que superava el centenar de metres (Pozo Leo), assolint així la tant anhelada unió. Ja després de l’eufòria inicial, començava el que seria un gran repte en els propers anys per al I.E.V., la desinstal•lació d’aquesta complicada i dura cavitat.
 
 
Aproximació en el potent lapiaz a l'entrada de la JA-19 en els Pics d'Europa.
 

 

Text Vicent Sanchis / Fotos Vicent Sanchis i Rebeca Díaz