ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

EXPLORACIONS

Exploracions 2013

2017-02-04

Exploracions 2013

Durant l’any 2013 els treballs d’exploració en els que es va centrar l’activitat de la nostra entitat en territori valencià van estat dirigits a continuar l’exploració de l’Avenc de Joan Guiton en la zona del Colmenar. Aquesta cavitat ens estava oferint noves sorpreses cada cop més interessants, i marcant sense saber-ho un abans i un després en la línia a seguir en el Club d’Espeleologia l’Avern. 

 

 

 
Els treballs en l’Avenc de Joan Guiton durant aquest any 2013 ens van portar a descobrir les zones més sorprenents de les explorades en la cavitat al llarg del mateixos. Amb el descobriment i exploració de la Via del Fang i tot l’entramat de galeries i pous que formen aquesta via, incloent la Gran Fractura i La Cúpula, posarien punt i final a les troballes en aquesta gran cavitat. Encara que ens quedaven algunes incògnites per revisar podríem afirmar que la cavitat en aquest any 2013 ja va donar tota de si.
 
 
 
Escalada de 10 metres d'accés a La Cùpula en l'Avenc de Joan Guiton.
 
Però, malgrat que les troballes finalitzaven, el descobriment l’any anterior de les restes d’un animal en una de les galeries descobertes per nosaltres, i en posar-ho en coneixement al Servei Arqueòlogic Municipal d’Ontinyent, i mitjançant aquest al S.I.P. de la Diputació de València, van iniciar el que seria per nosaltres una grata experiència.
 
Aquestes restes, d’un gran valor científic i arqueòlogic, van resultar ser d’un lleopard del plistocè. Amb una antiguitat de fins els 150.000 anys, y per trobar-se quasi al complet, la importància de la troballa va superar totes les nostres expectatives, convertint-se en un fenomen fins i tot mediàtic. L’extracció de les restes es van realitzar a finals de desembre d’aquest 2013, en una jornada èpica per a l’arqueozoológia valenciana.
 
 
 
Desisntal·lació de la cavitat JA-19 
 
També en aquest any es va tornar a participar en la campanya que anualment organitza l’Interclub Espeleo Valencià als Pics d’Europa. Durant aquesta campanya es va continuar amb les tasques de desinstal•lació de la JA-19. I per quart any consecutiu es va tornar a col•laborar amb l’Interclub Sierra de las Nieves en les exploracions que aquest porta al Sistema Sima G.E.S.M.-Sima de la Luz.
 
En aquesta ocasió i amb una durada  d’una setmana, les tasques d’exploració a l’interior d’aquest gran sistema es van centrar en la reinstal•lació de diferents trams verticals i l’exploració d’un nou sector en la Gran Via. Com sempre el tindre l’oportunitat d’explorar en aquesta gran cavitat i col•laborar amb les exploracions ens fan sentir uns privilegiats.
 
 
 
Galeríes properes al bivac de -700 en el Sistema Sima G.E.S.M. - Sima de la Luz.
 
 
 
 
Text per Vicent Sanchis / Fotos de Vicent Sanchis i Rebeca Díaz.