ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

EXPLORACIONS

EXPLORACIONS 2015

2017-02-04
EXPLORACIONS 2015
 
 
 
L'any 2015 el Club d'Espeleologia l'Avern finalitzava una etapa en les seves exploracions e inicia una nova, ja que és donen per conclosos els treballs en la zona del Colmenar, treballs que des de l'any 2011 van centrar pràcticament les activitats dl club. Y per primer vegada es participava amb el Projecte Llambrión i les seves exploracions als Pics d'Europa.  També és continuen amb les exploracions en la zona del Capurutxo, alhora que s'inicia un projecte de catalogació de cavitats al nostre terme. 2015 podem dir es el primer any on la pràctica totalitat de les nostres activitats es centren en l'exploració.
 

Les exploracions en la zona del Capurutxo en aquest 2015 es van centrar en la prospecció de la Mola torro. El resultat de les mateixes van ser poc fructuoses, ja que tant sols es van localitzar petites cavitats sense gaire interès. En la revisió de l'Avenc de la Mola Torro (MT-1) es va fer la troballa d'un crani humà. Posada la troballa en coneixement del nostre company Agustí Ribera -cap del MAOVA- es va realitzar l'extracció de les mateixes trobant més restes. Durant aquestos treballs ens vam adonar d'un petit forat que oferia continuïtat. Tres jornades de dura desobstrucció van permetre forçar el mateix. Lamentablement, i encara que, vam accedir a una petita estància, aquesta finalitzava als pocs metres.
 
 
Al nostre terme, es va iniciar en aquest 2015 el projecte de catalogació i exploració de les cavitats d'Ontinyent. Aquest projecte té con objectiu final, la publicació de tots els resultats obtinguts. Aquest any es van explorar i topografiar diverses cavitats, alguna d'elles inèdites fins el moment. Avenc de la Volta, Avenc de Carrilades, Cova de Patiràs, Cova del Garrofer i la Sima Gran van ser algunes de les cavitats ontinyentines escollides per iniciar aquest projecte. 
 
 
En el més de setembre, i durant una setmana es va col•laborar amb el Projecte Llambrión i les seves exploracions que porta endavant en la zona de Torre Blanca al massís central dels Pics d’Europa. Durant les 4 jornades que va durar la campanya es van explorar un total de 7 cavitats, destacant entre totes la cavitat marcada com TB-9, que amb els seus -101 metres de fondària i clara continuació està cridada a ser una de les grans cavitats dels Pics d'Europa.
 
 
En aquest 2015 es van continuar els treballs en la zona de la Balarma, on es troben cinc avencs d’origen tectònic. L'exploració i estudi d'aquestes cinc cavitats ens van ocupar diferents jornades, finalitzant els treballs en el més d'octubre. 
 
Una jornada d'aquest 2015 es el que vam necessitar per tal d'explorar una cavitat inèdita en Fontanars dels Alforins. L'Avenc del Morro Pinós es tracta d'una petita cavitat d'uns 5 metres de fondària, però, amb unes característiques pròpies interessants.
 
 
També al llarg d’aquest any 2015 es va explorar i topografiar l’alcavor de Viverets al terme d’Alfafara. Aquesta infraestructura hidràulica, que podria datar del segle XIII o IVX, conta amb un desenvolupament de més de 500 metres. Ha falta del treball de gabinet, la nostra intenció es publicar els resultats de les nostres tasques.