Al llarg dels tres anys que van durar les exploracions, que els nostres companys Vicent Sanchis i Rebeca Díaz, van desenvolupar en l’Avenc de Joan Guiton, van poder realitzar importants troballes, però, de totes aquestes sens dubte la més important va ser el descobriment de les restes d’un lleopard del Pleistocè en la cavitat. Ara, després de la seva extracció i estudi s’ha donat la noticia al pùblic.
El passat 6 de juliol de 2014, es donava la noticia del descobriment per part de dos espeleòlegs del Club d’Espeleologia l’Avern, d’un esquelet de lleopard prehistòric a l’Avenc de Joan Guiton de Fontanars dels Alforins. Vicent Sanchis i Rebeca Diaz, van trobar de forma totalment fortuïta les restes de l’animal mentre exploraven una nova galeria en la cavitat. Donada la profunditat, i el lloc on es trobava, va fer suposar als dos exploradors que estaven davant d’alguna troballa especial, encara que no podien imaginar en aquell moment la magnitud real d’aquesta.
Posteriorment, i mitjançant Angel Cambra, un jove arqueòleg ontinyentí, es va comunicar la troballa a Agustí Ribera, cap del Servei Arqueòlogic Municipal d’Ontinyent i director del Museu Arqueòlogic d’Ontinyent i la Vall d’Albaida (MAOVA) que valorant les fotografies que se li van aportar de les restes, les va fer arribar a Alfred Sanchis, arqueozoòleg del Servei d’Investigació Prehistòrica de la Diputació de València i conservador del Museu de Prehistòria de València i especialista en la matèria.
Desprès de estudiar les fotografies, i mostrar un gran interès per la troballa, ja que es suposava que podria tractar-se d’un gran felí. Es va començar a organitzar l’extracció de les restes. Una vegada sol•licitats els permisos oportuns, un equip format per Vicent Sanchis i Rebeca Diaz com a espeleòlegs, Carmen Tormo com a arqueozoologa, i Josep Ribera i Juan Salazar com a equip de suport, tots cinc dirigits per Agustí Ribera (MAOVA) i Alfred Sanchis (SIP) van fer possible l’extracció de les restes de la cavitat. Aquesta tasca –duta a terme el 21 de desembre del 2013- no va estar exempta de dificultat, tant per la profunditat com per les dificultats tècniques que hi havia que salvar fins al punt on es trobaven les restes, unit tot això a la poca experiència espeleològica d’alguns membres d l’equip.
Una vegada van ser recuperades les restes, van ser traslladades al Museu de Prehistòria de València, on els especialistes, Alfred Sanchis i Carmen Tormo, van començar el seu estudi. Sis mesos després podem confirmar que es trobem davant d’una troballa única a la península Iberica –i possiblement d’Europa- tant per estar l’esquelet quasi complet, com per el seu estat de conservació. Les restes pertanyen a un lleopard del Plistocè mitjà, encara que els resultats definitius de la seva edat els donarà la proba del carboni 14, ja que s’ha enviat una mostra a Viena per tal de confirmar aquestes dades.
Si el lector, es troba interessat en ampliar la informació, tant sobre el Lleopard de l’Avenc de Joan Guiton com del pròpia cavitat, li recomanem que accedeixi als següents enllaços: