Aquest 2023, des del Club d’Espeleologia l’Avern, i per setè any consecutiu, vam portar endavant una nova campanya d’exploració a la zona de Portudera. Donant continuïtat al Projecte de Catalogació de Cavitats de Portudera, els treballs van tornar a centrar-se en la re-exploració del Pozu Jocejerreru (PO-75), la major cavitat coneguda fins a la data en la zona.
Els treballs d’exploració, duts a terme aquest any 2023 en Portudera, s’han centrat en continuar amb
la revisió del Pozu Jocejerreru (PO-75), iniciada ja, en l’anterior campanya de Portudera 2022.
Les pròpies característiques de la cavitat, amb un gran desenvolupament, i quasi 700 m de
profunditat, han fet que els treballs s’organitzaren, de manera que sigueren dinàmics i productius.
El limitat equip humà, amb el què desenvolupem les nostres campanyes, condiciona que en els
treballs desenvolupats al Pozu Jocejerreru, no es compleixin grans objectius a curt termini.
Però, és cert, que, amb aquesta forma d’organitzar les nostres exploracions a Portudera, d’una forma totalment autònoma i autogestionada. Amb pocs participants, però ben compenetrats. Amb moltes ganes d’explorar, amb molta il·lusió, i sent conscients del compromís que cal assumir en tot moment. Amb una mateixa visió de l’exploració espeleològica. Així, com la manera d’entendre i respectar les cavitats, i l’entorn natural on es troben, hem aconseguit fins a hores d’ara, realitzar un treball titànic a la zona de Portudera, que lluny està encara de poder donar-se per finalitzat.
Aquest 2023, i per qüestions personals, tant sols vam poder realitzar una campanya d’exploració a Portudera. Desenvolupada totalment durant el mes d’agost, i amb una duració de 14 dies, la campanya va transcorrer sense cap contratemps, amb una meteorologia d’alló més favorable, i on vam poder complir amb els objectius establits. El campament base, com sempre, es va situar en Tordín, tot just al costat de la cabanya dels nostres benvolguts amics Fernando i Manolo.
Dedicant la totalitat de les jornades d’exploració, a treballar en Jocejerreru, vam poder avançar, tant en la seva instal·lació, com en el treballs de re-exploració i topografia. Tant sols els dies de descans, i els dies dedicats als porteigs de material, van suposar el no estar a dintre d’aquesta gran cavitat. Després de 14 dies en Portudera, i amb un fum d’objectius per realitzar en futures campanyes, vam finalitzar la nostra estància en aquesta zona del massís oriental dels Pics d’Europa. Desitjant tornar el més aviat possible, ens vam acomiadar dels nostres amics, fins a la propera campanya de Portudera 2024.
Amb aquesta campanya d’agost, finalitzaven les nostres exploracions en Portudera en aquest 2023. Si el lector està interessat en aprofundir més en les nostres exploracions a Portudera, i amb els resultats obtinguts, li recomanem que accedeixi al següent enllaç, per tal de consultar les memòries de Portudera 2023.
Des del Club d’Espeleologia l’Avern d’Ontinyent, volem agrair a les diferents persones i entitats, que donen suport, i fan possible a aquest Proyecte de Catalogació de Cavitats en Portudera:
- Federación d’Espeleoloxía del Principáu d’Asturies (FESPA)
- Federació d’Espeleologia de la Comunitat Valenciana (FECV)
- Parque Nacional de los Picos de Europa
- Ayuntamiento de Cabrales
- Ajuntament d’Ontinyent
- Rafa Gramage (Rull Intersport)
- Ruben de Sotres (rutadelcaresen4x4.com)
També volem donar les gràcies a tots els pastors de Portudera, per la seva hospitalitat i per tota la informació que ens faciliten. I com no, als nostres amics Fernando i Manolo, pastors de Tordín. A Quili de Tielve, i a Diego, Carmen i Pepe (família Cotera), per brindar-nos la seva amistad. Sense ells les nostres exploracions no serien igual.