A principi de l’any 2015 el nostre company Agustí Ribera, cap del servei Arqueòlogic Municipal d’Ontinyent i director del Museu d’Arqueologia d’Ontinyent i la Vall d’Albaida (MAOVA), ens va informar de l’existència d’una cavitat inèdita en la zona del Morro del Pinós, en Fontanars dels Alforins.
A principi de l’any 2015 el nostre company Agustí Ribera, cap del servei Arqueòlogic Municipal d’Ontinyent i director del Museu d’Arqueologia d’Ontinyent i la Vall d’Albaida (MAOVA), ens va informar de l’existència d’una cavitat inèdita en la zona del Morro del Pinós, en Fontanars dels Alforins. I es, durant aquest mateix any, quan membres de la nostra entitat vam portar a terme la localització del citat avenc, i la seva posterior exploració.
Després de saber de l’existència de la possible cavitat en el mes de març es va decidir d’anar a la zona per tal de localitzar-la. Sent la localització més fàcil del que s’esperava, gràcies sobre tot a les indicacions del propi Agustí Ribera.
La cavitat, es va presentar davant nostre, com una escletxa molt estreta i amb un cudol que obstruïa la quasi totalitat de la boca. Després de comprovar que efectivament es tractava d’una cavitat inèdita, i que podria oferir algun tipus de continuació -almenys un sondeig inicial ens feia calcular una fondària d’uns 7 o 8 metres- tant sols restava efectuar l’exploració.
El 31 d’octubre del 2015 vam aprofitar la jornada per tal d’explorar l’avenc, que després de realitzar la desobstrucció necessària per tal de penetrar a l’interior del mateix, vam poder confirmar que la cavitat es tancava completament als cinc metres de fondària, i que no oferia cap possible continuació. Topografiant la cavitat i posicionant-la amb el G.P.S. vam donar per conclosos els treballs en l’Avenc del Morro del Pinós.
L’Avenc del Morro del Pinós obre la seva boca em la part inferior d’un esglaó de roca de més de dos metres d’alçada. Aquest esglaó el parteix literalment una fractura, que l’aigua d’escorrentia aprofita per filtrar-se al subsòl, i é,s en aquesta on es desenvolupa la cavitat, que presenta forts signes de dissolució química.
L’Avenc del Morro del Pinós no presenta gaire interès per al col•lectiu en general, donat el seu escàs desenvolupament, però, això no priva que tingui algunes característiques que mereixen ser reflexades, com per exemple; que al voltant de l’avenc podem trobar un mur de contenció per tal de conduir l’aigua de pluja cap a l’interior de l’avenc. Aquestes infraestructures daten –segons les nostres dades- de finals del segle XIX o principis del segle XX. Al igual que en altres avencs de la zona, on podem trobar infraestructures semblants, pareix ser que ens indiquen que s’aprofitava les cavitats naturals com a embornals, per tal de reduir la força de les avingudes torrencials d’aigua. En tot cas aquestes infraestructures son mereixedores d’un estudi propi i amb profunditat, ja que al nostre parèixer son poc comuns, al menys al territori valencià.
L’altra peculiaritat d’aquest avenc es el fet de ser inèdit per al món espeleològic, cosa que a pesar de lo pobre dels resultats obtinguts, sempre es d’agrair en aquesta zona, la nostra, on tant difícil es trobar nous avenc que explorar.
Atenció!!!!! Per a l’exploració de l’Avenc del Morro del Pinós, i per tal d’evitar la contaminació innecessària de la roca, s’han utilitzat ancoratges recuperables de tipus “Multimontis” deixant la cavitat neta d’ancoratges, i donat la manca d’interès esportiu que té la mateixa, esperem que continue així.
Des del Club d’Espeleologia l’Avern volem donar les gràcies a Agustí Ribera per la informació d’aquest avenc, i per la de tantes altres cavitats. També agrair a l’Ajuntament de Fontanars dels Alforins, pel interés que mostra pel seu patrimoni natural i subterrani, i la seva conservació.