ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

Noticias

Avenc de la Balarma o Sima la Campana (BA-3)

2019-06-24
Avenc de la Balarma o Sima la Campana (BA-3)
 
L’Any 2015 des del Club d’Espeleologia l’Avern s’inicien els treballs d’exploració en la zona de la Balarma en Vallada. Durant les tasques realitzades es vam poder explora cinc cavitats d’origen tectònic, de les que es va realitzar un complet estudi, alhora que es va realitzar una revisió topogràfica de cadascuna d’elles. Finalment els resultats d’aquestes exploracions van ser reflectits en un article publicat tant en la revista Almaig d’Ontinyent, com en la revista espeleològica Gota a Gota d’àmbit estatal.
 
L’Avenc de la Balarma (BA-3), és una d'aquestes cinc cavitats, i és se'ns dubte la cavitat estudiada en la zona, amb un major atractiu per al visitant, ja que conta amb un major volum interior en forma de gran sala, oferint al visitant unes dimensions poc habituals a les nostres serres. Unides aquestes característiques, al seu fàcil accés i proximitat, han propiciat que siga la cavitat de la Balarma que més interès a suscitat al col•lectiu espeleològic, sent molt visitada des de les seves primeres exploracions, sobre tot pèls espeleòlegs ontinyentins.
 
L’Avenc de la Balarma, posseeix quatre boques d’accés al seu interior, totes elles de caràcter vertical. Les dos boques centrals, encara que son fàcilment desgrimpables en els seus primers metres, donen accés súbitament a la vertical d’entrada, per aquest motiu i per l’absència d’instal•lació, no recomanem l’accés per aquestes entrades. 
 
 
 
Entrada principal a l'Avenc de la Balarma (BA-3)
 
La boca situada en l’extrem nord, es presenta davant de nosaltres com una estreta escletxa de a penes 35 centímetres. Aquesta entrada dona pas a una vertical de 40 metres, i fins el moment de les nostres exploracions no havia estat pas descendida. En el nostre descens per aquesta via vam revisar tot el sector nord, no trobant cap possible continuació. Per l’exploració d’aquest sector de la cavitat es van utilitzar ancoratges recuperables de tipus Multimontis, així que actualment aquesta via es troba totalment lliure d’ancoratges.
 
Per tal d’accedir a l’interior de l’Avenc de la Balarma, l’entrada a utilitzar es la boca situada en l’extrem sud. L’inici del descens es una mica complex, per les pròpies característiques de la boca. Als tres metres de descens, ens situarem en un ample repeu que dona pas a una vertical de 23 metres, que desemboca en la sala principal de la cavitat. Durant el descens d’aquesta vertical podrem observar com la cavitat guanya volum espectacularment, amb una amplària de fins 10 metres.
 
 
Capçalera del pou del P-23 que dona accés a la gran sala que forma la cavitat.
 
Una volta ja descendit aquest tram vertical, la cavitat presenta dues opcions de continuïtat. La primera d’elles, i la més evident, és la que ens permetrà visitar el sector nord de l’avenc, i on assolirem la màxima fondària del mateix. La segon opció, és la que ens permetrà accedir a tot el sector sud de la cavitat.
 
 
Espectacular descens del P-23 pel centre de la gran sala en l'Avenc de la Balarma (BA-3).
 
En descendir el P-23 d’accés a la gran sala, farem peu en un con de derrubis ample i de forta inclinació, que es desfona en el seu extrem oest en varis pous. Cap al nord, i en superar un pou de 4 metres (P-4), ens situarem en la zona superior d’una rampa d’enderrocs i forta inclinació, on assolirem els 45 metres de profunditat.
 
 
Entrada Nord a l'Avenc de la Balarma (BA-3) que dòna pas a una vertical de 40 metres, que fins les nostres tasques en la cavitat no havia estat explorada.
 
Tornant al punt on s’inicia la rampa d’enderrocs abans esmentada, a la nostra esquerra trobarem un estret pas, que superat, podrem accedir a una estància d’uns 20 metres de recorregut i que finalitza amb una petita vertical de 4 metres (P-4). Si baixem aquest pouet ens trobarem en la base del con de derrubis de la sala gran, ja que tot aquest sector està format a expenses dels espais oberts en la vessant oest del mateix con. És en aquest punt de l’avenc on s’assoleixen els 50 metres de profunditat, màxima fondària aconseguida en la cavitat.
 
Tornant al con de derrubis que forma la base del P-23 d’accés a la sala que forma la cavitat, continuarem en direcció sud superant una sèrie de desfonats, fins arribar a uns blocs encastats que tindrem que remuntar. Superades aquestes dificultats tindrem al nostre abast tot el sector sud de la cavitat, on podrem gaudir d’una espectacular visió de la cavitat des d’un privilegiat balcó. Al temps que podrem visitar diverses estàncies, fins remuntar al extrem més al sud, i on en les nostres exploracions es va efectuar una petita escalada (E-5) que ens va permetre accedir a un nou sector de la cavitat, però, d’escàs recorregut.
 
 
Pas desobstruït en el sector Sud de la cavitat.
 
I és en aquest punt de la cavitat, on ja no va oferir cap possible continuació, on es van donar per concloses les exploracions, donant com a resultats una profunditat màxima de 50 metres i un desenvolupament de 185 metres.
 

 

 

Per a més informació podeu consultar el següent enllaç:

 
 

 

Text, fotos i topografia de Vicent Sanchis i Rebeca Díaz.