ACTIVITATS
Exploracions en el Serruig de Moixent (25-5-2020)
2020-09-26
Exploracions en el Serruig de Moixent (25-5-2020)
Després de quasi dos mesos des de que va començar l’Estat d’Alarma a causa de la Pandèmia del Covid-19, les restriccions disminuïen i ja ens permetien fer activitat. Com que les nostres zones d’exploració es troben en la província d’Alacant, i encara teníem la prohibició de canviar de província, vam decidir reprendre algun projecte que es trobava aparcat en el temps.
La serra del Serruig en Moixent, representa una atalaia de roca calcaria dels últims contraforts de la serra Grossa en la seva vessant més occidental. Sabedors que allí es trobava la cova del Serruig de Llevant i algunes cavitats menors, des de feia temps que ens rondava al cap la possibilitat d’explorar en aquesta zona. Llavors, el cap de setmana del 24 de maig –i obligats en certa manera per les circumstàncies- vam iniciar les nostres tasques al Serruig de Moixent.
El diumenge 24, i desconeixent la localització de la cova del Serruig de Llevant, que era el nostre principal objectiu en aquesta primera presa de contacte en la zona, ens vam dedicar a localitzar la cavitat. Com que teníem algunes referències d’antics espeleòlegs ontinyentins sobre la cavitat, i amb l’ajuda d’un veí de Moixent, vam poder localitzar –no amb certa dificultat, per culpa de la malesa- la cova. Des de la mateixa cova, i remuntant el llit del barranc on es troba, vam poder agafar un itinerari més còmode i ràpid fins al nostre vehicle. Deixant l’exploració de la cavitat per al dia següent, vam tornar cap a Ontinyent.
Ja el dia següent, dilluns 25 de maig, vam iniciar l’exploració de la cova del Serruig de Llevant. Aquesta cavitat en els primers anys de la dècada dels 90 del passat segle va ser objecte d’un complet treball per part d’espeleòlegs ontinyentins, que incloïa la topografia de la cova. Tant en el treball, com en la pròpia topografia, els exploradors deixaven entreveure algunes incògnites en la cavitat. Amb més de 200 m de desenvolupament topografiat, i amb una fondària d’uns -80 m, la cova del Serruig de llevant, era com a poc un objectiu amb un gran interès de treballar per nosaltres.
El nostre objectiu principal en la cavitat en aquesta jornada, era la de realitzar una exhaustiva revisió de la mateixa, així com una actualització de la topografia. Utilitzant una visió actual de l’exploració espeleològica, esperaven poder augmentar tant el desenvolupament com la profunditat d’aquesta cavitat. En aquesta primera jornada en la cavitat es van instal•lar els pous d’accés a la zona més profunda de la cavitat. En arribar al punt més profund conegut de la cova, vam començar la revisió de tots els indrets, així com la topografia. Completant un ampli sector de la cavitat, on predominen les sales amples i còmodes, vam deixar l’exploració fins al proper cap de setmana, sortint a l’exterior i finalitzant així la jornada.
Text i fotos per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz. L’autoria de la informació editada en espeleoavern.es té caràcter col•lectiu, comprenen a totes i cadascuna de les persones citades com autors. La informació i material contingut en espeleoavern.es és pot distribuir, difondre, compartir i comunicar-se lliurement, havent sempre de citar als autors i a l’entitat editora, en aquest cas Club d’Espeleologia l’Avern. No es pot obtindre cap benefici econòmic de la informació i treballs editats, així com tampoc es poden modificar baix ningun concepte els mateixos.