ESPELEOAVERN

Club d'Espeleologia l'Avern Ontinyent

ACTIVITATS

Exploracions en Tàrbena. Un nou avenc de -142 m de profunditat.

2021-05-08
Exploracions en Tàrbena. Un nou avenc de -142 m de profunditat.
 
Les darreres exploracions en la zona de la S’Ombria des Avencs (Penya Medoc) en Tàrbena, ens han permet explorar una nova cavitat, que per la quota de profunditat assolida, considerem de cert interès dintre del context del territori valencià. En la cavitat -explorada parcialment fins a la quota dels -80 m per els espeleòlegs del Grup Espeleològic Bajoqueta (G.E.B.) en els primers anys de la dècada dels anys 80 del passat segle- i després d’una revisió de la mateixa, hem pogut assolir dues vies profundes de més de 100 m de fondària. Una d’aquestes vies assoleix una fondària de -142 m, situant a l’avenc com a la segon cavitat més profunda de la província d’Alacant.
 
L’avenc, al igual que la resta de cavitats de la zona, es  tracta d’una potent fractura, caòtica i on el perill d’ensorrament i col•lapse dels blocs que la solquen es molt elevat. Pot ser, per aquestes característiques el interès esportiu siga nul en la cavitat, però, és ben cert que l’exploració i estudi de la cavitat, pot ajudar a interpretar millor tant el potencial tectònic de la zona, com les particularitats geològiques de la mateixa. 
 
Finalitzada l’exploració de l’avenc, ens queda pendent la topografia i el treball de gabinet, que una vegada ja finalitzats farem públics. En pròximes entrades a la web, donarem a conèixer les cròniques de les jornades dedicades a l’exploració d’aquesta important cavitat alacantina. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Text i foto per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz. L’autoria de la informació editada en espeleoavern.es té caràcter col•lectiu, comprenen a totes i cadascuna de les persones citades com autors. La informació i material contingut en espeleoavern.es és pot distribuir, difondre, compartir i comunicar-se lliurement, havent sempre de citar als autors i a l’entitat editora, en aquest cas Club d’Espeleologia l’Avern. No es pot obtindre cap benefici econòmic de la informació i treballs editats, així com tampoc es poden modificar baix ningun concepte els mateixos.