Les nostres exploracions, realitzades durant l’any 2021 en s’Ombria des Avencs, en Tàrberna, ens van confirmar que havia estat un encert, el escollir aquesta zona per desenvolupar els nostres treballs espeleològics. L’exploració de l’Avenc nº 5 de s’Ombria dels Avencs, que ens va permetre assolir els -142 m de profunditat, i situar aquest avenc en segona posició en quant a cavitats naturals més profundes de la província d’Alacant, va ser un gran resultat. Donant-li un nou impuls a les nostres tasques en la zona, l’any 2021 encara ens deparava grates sorpreses en s’Ombria des Avencs.
L’any 2021, els nostres esforços -degut als bons resultats- van estar centrats en les exploracions en s’Ombria des Avencs, en Tàrbena. Iniciades les activitats a principis d’any, i encara amb restriccions per l’Estat d’Alarma imperant, vam continuar amb la dinàmica de les ultimes exploracions que vam realitzar en la zona, a finals de 2020. Deixant un poc de costat els treballs en l’Avenc nº 3, vam decidir explorar una cavitat, que, des de que la vam localitzar en l’any 2019, ens va cridar l’atenció.
Anomenant-la com Avenc nº 5 de s’Ombria des Avencs, la cavitat s’obre de manera espectacular en el bell mig de la zona de grans avencs. Amb unes dimensions d’uns dos metres d’amplària, per uns deu de llargària, l’entrada a l’avenc ens va fer albergar moltes esperances d’aconsegir bons resultats. Durant el primer descens, vam costatar que la cavitat, ja havia estat visitada pels espeleòlegs del G.E. Bajoqueta. Aquestos, sembla que van davallar, per la vessant contraria a la nostra línia de descens.
Trobant en la base de la nostra línia de descens, una clara continuació inexplorada, vam iniciar una serie de jornades d’exploració continuades en l’avenc, aconseguint en la Setmana Santa d’aquest 2021 finalitzar la cavitat amb dos vies profundes. Una via, amb -137 m i l’altra amb -142 m de desnivell, situant a l’Avenc nº 5 de s’Ombria des Avencs, com a segon cavitat natural més profunda d’Alacant. Realitzant una completa topografia de la cavitat, la mateixa va ser presentada al públic en la xerrada que vam realitzar en Tàrbena, i on vam poder exposar, tant les nostres activitats en s’Ombria des Avencs, com en l’Avenc nº 5.
Amb aquesta premisa, i el bon resultat aconsegit, vam decidir iniciar la re-exploració d’una nova cavitat en la zona. L’Avenc nº 6 de s’Ombria des Avencs, marcat pel G.E. Bajoqueta com A-9, i on ells, com a primers exploradors, van aconsegir assolir en la cavitat els -135 m de profunditat, ens va semblar una cavitat que ens podia oferir molt de joc. Iniciades les exploracions en l’avenc, al llarg de la resta de l’any les nostres exploracions van possibilitar la unió d’aquesta cavitat amb un altre avenc de la zona. Aquesta unió entre les dos cavitats (A-9 i A-10, segons el G.E. Bajoqueta) per passatges i grans pous inexplorats, va convertir l’Avenc nº 6 de s’Ombria des Avencs en una gran cavitat, on la profunditat, i sobre tot el desenvolupamment, la situava al cap davant de les cavitats alacantines.
Així, i finalitzat aquest 2021, les exploracions en l’Avenc nº 6 de s’Ombria des Avencs, no havien, pas, finalitzat, quedant pendents interessants incògnites que ressoldre. Si el lector es troba interessat en ampliar la informació de les nostres activitats en aquestes cavitats, li recomanem que accedeixi al les nostres Memòries de Zones de Treball 2021 en el següent enllaç: