Les exploracions dutes a terme en Portudera l’any 2021, i encara amb els condicionants de la pandèmia mundial per la Covid-19, ens van permetre augmentar el nombre de cavitats catalogades. Amb dues campanyes realitzades a la zona, hem pogut completar l’estudi de cavitats localitzades en campanyes anteriors, així com localitzar i explorar de noves.
En l’any 2021, encara marcat per les restriccions per la pandèmia mundial per la Covid-19, van poder realitzar dues campanyes d’exploració a Portudera. La primera, amb una durada de 13 dies, i centrada en el sector superior de la zona de treball, ens va permetre continuar amb els treballs de catalogació i estudi de diferents cavitats, alhora que vam poder donar per finalitzats diferents sectors.
Realitzada aquesta primera campanya durant el mes de setembre, vam gaudir d’unes condicions meteorològiques relativament estables, encara que les alertes i comunicats meteorològics que des de l’Agència Estatal de Meteorologia ens arribaven, semblaven indicar el contrari. Amb contínues alertes grogues -i fins i tot alguna alerta taronja- per fortes i copioses pluges, l’organització i el plantejament de les exploracions, així com de les llargues aproximacions fins a les zones d’interès es veien condicionades, deixant moltes vegades el desenvolupament de les activitats, a mercè de les decisions d’última hora.
Finalment, els dies de bon temps van regnar gairebé a la totalitat d’aquesta primera campanya, permetent-nos el poder localitzar noves cavitats. Durant aquestes jornades, vam augmentant fins a les 89 el nombre total de cavitats localitzades, ja a la zona de treball. Explorant un total de 7 cavitats durant la campanya de setembre, i havent finalitzat els treballs en elles de topografia i exploració, l’avanç en l’objectiu final del Projecte de Catalogació de Cavitats de Portudera és notable. De totes les cavitats explorades en aquesta campanya de setembre a Portudera, cal destacar l’exploració de la PO-84, que, amb els seus gairebé 400 m de desenvolupament, va ser l’eix central dels treballs, i on vam fer servir tres jornades per finalitzar la seua exploració, estudi i topografia.
Ja al mes de novembre, i aprofitant uns dies festius de la nostra localitat, vam poder tornar a la zona de Portudera per segon vegada en aquest 2021, i així continuar amb les nostres exploracions. En aquesta ocasió vam decidir visitar el sector més oriental de la nostra zona, i encara desconegut per nosaltres.
En aquesta curta campanya d’exploració, vam poder localitzar un total de 9 cavitats. A causa de la meteorologia canviant i de les fortes nevades que van caure durant la nostra estància en la zona, cap d’aquestes va poder ser explorada. Aquest sector, localitzat en el Monte Obesón, i el qual ofereix grans possibilitats d’albergar cavitats, per les seves característiques geològiques. i que segons els pastors “…en el Obesón hay muchos torcos…” és un objectiu clar per a futures campanyes d’exploració fora d’època estival, i amb una durada en el temps menor.
Amb aquesta campanya de novembre, finalitzaven les nostres exploracions en Portudera en aquest 2021. Si els lectors estan interessats en aprofundir més en les nostres exploracions a Portudera i els resultats obtinguts, vos recomanem que accediu al següent enllaç per tal de consultar les memòries de Portudera 2021.
Des del Club d’Espeleologia l’Avern d’Ontinyent, volem agrair a les diferents persones i entitats, que donen suport, i fan possible a aquest Proyecte de Catalogació de Cavitats en Portudera:
- Federación d’Espeleoloxía del Principáu d’Asturies (FESPA)
- Federació d’Espeleologia de la Comunitat Valenciana
- Parque Nacional de los Picos de Europa
- Ayuntamiento de Cabrales
- Ajuntament d’Ontinyent
- Rafa Gramage (Rull Intersport)
- Ruben de Sotres (rutadelcaresen4x4.com)
També volem donar les gràcies a tots els pastors de Portudera, per la seva hospitalitat i per tota la informació que ens faciliten. I com no, als nostres amics Fernando i Manolo, pastors de Tordín. A Quili de Tielve, i a Diego, Carmen i Pepe (família Cotera), per brindar-nos la seva amistad. Sense ells les nostres exploracions no serien igual.