Una vegada més, l’any 2024, des del Club d‘Espeleologia l’Avern, vam poder continuar amb el Projecte de Catalogació i Exploració de les Cavitats de Portudera. Com venint fent des de ja fa huit anys, els nostres esforços han estat dirigits a ampliar el coneixement subterrani d’aquesta zona càrstica del massís Oriental dels Pics d’Europa. No amb certs condicionants, la campanya desenvolupada en agost, ens va permetre continuar amb les exploracions al Pozu Jocejerreru (PO-75), principal objectiu a hores d’ara dels nostres treballs a Portudera.

El Projecte de Catalogació i Exploració de Cavitats de Portudera, va nàixer l’any 2016. Impulsat per Vicent Sanchis i Rebeca Díaz, aquest projecte pretenia traslladar les tasques d’exploració i recerca, que el Club d’Espeleologia l’Avern portava endavant al territori Valencià, a una de les principals zones càrstiques de l’Estat i del món, com son els Pics d’Europa. Amb les evidents limitacions logístiques a les que hem fet front en estos darrers anys, el projecte i les exploracions continuen a hores d’ara.
El passat any, i degut a una greu lesió que va patir un dels components de l’equip que portem endavant les tasques a la zona, la campanya d’exploració Portudera 2024, va estar a punt de no realitzar-se. Finalment, i amb una recuperació casi completa de la lesió, vam decidir que sí podríem portar a terme la campanya d’estiu a Portudera. Realitzada en la segon quinzena d’agost, i amb una durada de 14 dies, l’expedició va resultar d’allò de lo més positiva, a pesar dels condicionants als que vam tindre que fer front.

En una campanya com aquesta, on, dels deu dies que disposàvem per portar endavant les nostres exploracions, en sis la pluja va fer acte de presència, condicionant-nos de tal manera, que, en cinc jornades vam tindre que romandre refugiats en la nostra tenda de campanya. Així i tot, els pocs dies dedicats a treballar a l’interior de les cavitats ens van permetre avançar en les nostres exploracions. En el sector de Tordín, on des de l’any 2018 es situa el nostre campament base, vam poder finalitzar la catalogació de quatre cavitats que ens restaven per explorar, finalitzant així les tasques en aquest sector, i donant-lo per acabat. De les cavitats catalogades en aquest sector, cal destacar l’exploració de la PO-30. Situada en el Jou de la Cotiñosa, aquesta cavitat en un principi no presentava cap interès, ja que es tractava d’un simple abric. Però, el forçar un estret laminador ens va permetre explorar més de 100 m de nous conductes en la cavitat, situant-la com a la de major recorregut e les cavitats situades en la Cotiñosa.

En el Pozu Jocejerreru (PO-75) -principal objectiu de les nostres campanyes a hores d’ara- els treballs de re-exploració i revisió topogràfica, van continuar avançant. En l’interior d’aquesta important cavitat vam poder continuar amb la topografia de l’eix principal de la cavitat, així com marcant les diferents incògnites que puguen oferir alguna continuació. En quant als treballs d’exploració, en aquest 2024, vam poder realitzar diferents escalades. En dos de les incògnites que vam trobar en altura, els resultats van ser poc encoratjadors, oferint-nos conductes de poc recorregut. En canvi, en la revisió d’una galeria lateral, l’ascens per una galeria de forta inclinació, ens va permetre accedir a diferents indrets, on a hores d’ara les exploracions continuen.
Com ben bé, ens va dir el nostre amic Fernando Mier (pastor de Tordín) els dies que vam tindre que passar en la nostra tenda de campanya, desesperats per que la pluja no ens deixava avançar les nostres exploracions; “Nunca llovió, que no bocanara”…sabem que noves dificultats ens posaran a proba, i tindrem que sortejar-les, d’això es tracta l’exploració. Que mai plou eternament, i que de ben segur, continuàrem explorant el subsol de Portudera.

Amb aquesta campanya d’agost, finalitzaven les nostres exploracions en Portudera en aquest 2024. Si el lector està interessat en aprofundir més en les nostres exploracions a Portudera, i amb els resultats obtinguts, li recomanem que accedeixi al següent enllaç, per tal de consultar les memòries de Portudera 2024.
Des del Club d’Espeleologia l’Avern d’Ontinyent, volem agrair a les diferents persones i entitats, que donen suport, i fan possible a aquest Proyecte de Catalogació de Cavitats en Portudera:
- Federación d’Espeleoloxía del Principáu d’Asturies (FESPA)
- Federació d’Espeleologia de la Comunitat Valenciana (FECV)
- Parque Nacional de los Picos de Europa (PNPE)
- Ayuntamiento de Cabrales
- Ajuntament d’Ontinyent
- Rafa Gramage (Rull Intersport)
- Ruben de Sotres (rutadelcaresen4x4.com)
També volem donar les gràcies a tots els pastors de Portudera, per la seva hospitalitat i per tota la informació que ens faciliten. I com no, als nostres amics Fernando i Manolo, pastors de Tordín. A Quili de Tielve, i a Diego, Carmen i Pepe (família Cotera), per brindar-nos la seva amistad. Sense ells les nostres exploracions no serien igual.