L’any 2016 des del Club d’Espeleologia l’Avern, es va iniciar el Projecte de Catalogació de Cavitats a Portudera. En aquest primer any, vam poder realitzar tres campanyes d’exploració en aquest enclau del massís Oriental dels Pics d’Europa.
L’any 2016, amb pocs recursos, tant materials com humans, però, amb moltes ganes i molta il·lusió, des del Club d’Espeleologia l’Avern d’Ontinyent, vam iniciar el Projecte de Catalogació de Cavitats de Portudera. Aquest projecte té com a principals objectius, el localitzar i catalogar les cavitats existens en aquesta zona del massís Oriental dels Pics d’Europa. De cadascuna de les cavitats catalogades es preten fer un complet estudi, incloent una detallada descripció i topografia.
En aquesta primera presa de contacte amb la zona de Portudera, i durant tot el transcurs del 2016, vam poder realitzar tres campanyes d’exploració en la zona. La primera d’elles en el mes d’abril. Aquesta primera visita a la zona, la vam aprofitar per tal de reconèixer l’entor, i poder valorar els primers objectius, i els millors emplaçaments per al campament de la campanya d’estiu. La gran quantitat de neu existent encara en la zona, va condicionar una mica aquestes tasques en la zona alta de Portudera.
En el mes de juliol, i després d’un llarg preparatiu, vam poder tornar a Portudera. La campanya d’exploració va tindre una durada de 12 dies, i es va realitzar del 24 de juliol fins al 4 d’agost, i va contar amb la participació de tres espeleòlegs. En la primera jornada a Portudera, ja ens vam adonar de la gran diferència d’aquesta zona -en tots els sentits- amb la zona el·levada dels Pics d’Europa, i a la que més estavem habituats. Les rascleres, el lapiaz agresiu, la roca nueta de les zones altes, on ja haviem explorat, ací, en Portudera, donava pas a frondosos boscos, zones de past amb gran quantitat de ramat, àrees i grans extensions de terreny quasi impenetrable, de plantes espinoses, conegudes en la zona com a argumes, i sobre tot, grans superícies cobertes de falgueres, on les caparres esperaven amagades la nostra arribada.
Amb el campament establit en la zona de los Troncos, molt prop de la font que rep el mateix nom, vam començar la prospecció de la zona. Ràpidament vam localitzar diverses cavitats, i vam poder iniciar la seva exploració, encara que en algunes d’elles no la vam poder continuar pel la manca de material del que disposavem, en aquesta primera campanya en Portudera.
Cavitats com la PO-1 i la PO-2, situades les dos en el Jou de la Poza, ens van oferir varies incògnites que hauríem de resoldre en futures campanyes. No va ser així en la PO-4 i en la PO-6, on les exploracions és van donar per finalitzades, sent els resultats de les mateixes, poc satisfactoris. Durant la campanya d’estiu a Portudera es van localitzar un total de 8 cavitats, alhora que es van tantejar diversos sectors de la zona. També, i per primera vegada vam entrar en contacte amb els pastors de la zona, que amb molt d’interés ens van començar a mostrar les cavitats que coneixien, i a parlar-nos de tantes altres. Així, sense grans resultats, però, amb tot un gran repte per davant, vam finalitzar la primera campanya a Portudera.
En el mes d’octubre, vam poder tornar una altra vegada a Portudera. Disposant d’un període de temps més curt que en la campanya d’estiu, quasi tots els objectius que vam establir per aquesta tercera campanya d’exploració, es situaven en la zona baixa de Portudera. Per aquesta campanya no vam utilitzar campament en la zona, pernoctant tots els dies en la localitat d’Arenas, en la pensió del nostre amic Pepe Cotera, El Castañeu.
El fet de no tindre que muntar campament, i poder desplaçar-se amb vehicle, ens va permetre atacar diferents cavitats, i prospectar diferents sectors, molt allunyats uns d’altres. Durant aquestes jornades d’octubre a Portudera vam poder finalitzar l’exploració de la Cueva de los Praducos (PO-3), iniciada en la campanya d’estiu. També, vam poder fer una incursió en el Caleyu la Pernal (PO-9), per tal de conèixer aquesta important surgència de Portudera, i poder valorar la seva re-exploració. Alhora també iniciar la prospecció de la zona de Vierru, de la mà del nostre amic Pepe Cotera, i on vam conèixer a Fernando i Manolo, germans i pastors de Vierru i Tordin.
Amb aquesta campanya d’octubre, finalitzaven les nostres exploracions en Portudera en aquest 2016. Si els lectors estan interessats en aprofundir més en les nostres exploracions a Portudera i els resultats obtinguts, vos recomanem que accediu al següent enllaç per tal de consultar les memòries de Portudera 2016.
Des del Club d’Espeleologia l’Avern d’Ontinyent, volem agrair a les diferents persones i entitats, que donen suport, i fan possible a aquest Proyecte de Catalogació de Cavitats en Portudera:
- Federación d’Espeleoloxía del Principáu d’Asturies (FESPA)
- Federació d’Espeleologia de la Comunitat Valenciana
- Parque Nacional de los Picos de Europa
- Ayuntamiento de Cabrales
- Ajuntament d’Ontinyent
- Rafa Gramage (Rull Intersport)
- Ruben de Sotres (rutadelcaresen4x4.com)
També volem donar les gràcies a tots els pastors de Portudera, per la seva hospitalitat i per tota la informació que ens faciliten. I com no, als nostres amics Fernando i Manolo, pastors de Tordín. A Quili de Tielve, i a Diego, Carmen i Pepe (família Cotera), per brindar-nos la seva amistad. Sense ells les nostres exploracions no serien igual.