En l’any 2019, des del Club d’Espeleologia l’Avern, es van realitzar dos campanyes d’exploració en la zona de Portudera, al massís oriental dels Pics d’Europa. Donant-li, d’aquesta forma continuïtat al Projecte de Catalogació de Cavitats de Portudera, iniciat en l’any 2016.
Durant el mes de maig de 2019, i des del Club d’Espeleologia l’Avern, es va realitzar la primera campanya d’exploració en la zona de Portudera, al massís oriental dels Pics d’Europa. Donant-li, d’aquesta forma continuïtat al projecte de catalogació i estudi de les cavitats existents en Portudera, iniciat en l’any 2016. Així, durant sis dies vam estar desenvolupant les nostres tasques en la zona.
L’objectiu marcat, i condicionat per a la nostra curta estància, era el d’explorar cavitats ja localitzades amb anterioritat, deixant la prospecció per a pròximes campanyes amb més duració. En un principi la idea era allargar la campanya fins als huit dies, però, l’entrada d’una forta borrasca, que va deixar gran quantitat de pluja acumulada, va produir el acurtar l’estància a Portudera. La resta de dies, i sorprenentment, vam gaudir d’una meteorologia espectacular, on tots els dies va lluir el sol.
En quant als resultats de les exploracions, podríem dir, que la campanya no ens va oferir els fruits esperats, ja que vam tindre problemes amb les bateries del trepant, condicionant sobre manera el ritme de les exploracions. Tot i això, és va poder explorar i topografiar un total de huit cavitats, de les que podem destacar, pel seu major interès; la Cueva de la Grallera (PO-28), la PO-29, el Toyu l’Agua (PO-36) i la Cueva de Juan de Poo (PO-62). Així, amb una sensació agredolça per la poca durada de la campanya, vam finalitzar la primera de les campanyes d’aquest 2019. Tant sols quedava anar preparant ja les pròximes exploracions a Portudera.
Ja en el mes de setembre, es va realitzar la segon campanya d’aquest 2019 en la zona de Portudera. Lamentablement, i per motius laborals, aquesta segon campanya que inicialment tenia prevista una major durada, finalment es va veure reduïda a tant sols 9 dies. Però, si bé és cert, que aquesta reducció de jornades dedicades a l’exploració condicionava els treballs, la il•lusió i les ganes de continuar desentranyant els secrets que amaga Portudera al seu subsòl van continuar intactes en nosaltres.
Novament el campament base es va muntar en la majada de Tordín. Des d’aquest paratge idíl•lic, ens vam desplaçar cap als diferents objectius programats. La Vega de l’Engraneu, amb quatre cavitats localitzades en l’anterior campanya, era la candidata principal on desenvolupar les nostres tasques.
Durant el transcurs d’aquesta curta campanya, el dimarts dia 9 de setembre, ens vam vorer sorpresos per l’entrada d’un potent front tempestuós, que va deixar en la zona més de 150 litres per metre quadrat, i que va aturar l’activitat fins el dimecres al migdia. Així i tot, vam aconseguir explorar i topografiar un total de 6 cavitats, de les que destaca sobre totes el Torco de l’Engraneu (PO-27).
Però, la sorpresa de la campanya -com es habitual- la vam tindre l’últim dia, i a ultima hora. En l’ultima jornada que vam dedicar a l’exploració de cavitats, teníem com a objectiu el catalogar i explorar diverses cavitats localitzades que es devenien menudes, i amb poc interès. Però, era una tasca que hi havia que fer, per tal de realitzar la catalogació de cavitats de Portudera d’una manera seriosa i completa. I va ser en l’ultima d’aquestes peites cavitats (PO-58) on vam percebre una notable corrent d’aire que sorgia d’entre un gran cúmul de blocs. Després d’una fàcil desobstrucció, vam poder accedir a una petita estància. En aquesta estància, i amb una gran sorpresa per part nostra, ens vam situar en la capçalera d’un pou d’almenys, on la corrent continuava circulant.
Aquest descobriment sens dubte marcaria els objectius de les properes exploracions en la zona, però, que tindrien que esperar fins al proper 2020. Fins a eixe moment, tant sols ens quedava esperar i somniar amb la PO-58, i eixa notable corrent d’aire.
Amb aquesta campanya de setembre, finalitzaven les nostres exploracions en Portudera en aquest 2019. Si els lectors estan interessats en aprofundir més en les nostres exploracions a Portudera i els resultats obtinguts, vos recomanem que accediu al següent enllaç per tal de consultar les memòries de Portudera 2019.
Des del Club d’Espeleologia l’Avern d’Ontinyent, volem agrair a les diferents persones i entitats, que donen suport, i fan possible a aquest Proyecte de Catalogació de Cavitats en Portudera:
- Federación d’Espeleoloxía del Principáu d’Asturies (FESPA)
- Federació d’Espeleologia de la Comunitat Valenciana
- Parque Nacional de los Picos de Europa
- Ayuntamiento de Cabrales
- Ajuntament d’Ontinyent
- Rafa Gramage (Rull Intersport)
- Ruben de Sotres (rutadelcaresen4x4.com)
També volem donar les gràcies a tots els pastors de Portudera, per la seva hospitalitat i per tota la informació que ens faciliten. I com no, als nostres amics Fernando i Manolo, pastors de Tordín. A Quili de Tielve, i a Diego, Carmen i Pepe (família Cotera), per brindar-nos la seva amistad. Sense ells, les nostres exploracions no serien igual.