Les exploracions del 2017 en aquest sector del massís Oriental dels Pics d’Europa, per part del Club d’Espeleologia l’Avern, van donar continuïtat al Projecte de Catalogació de Cavitats de Portudera, iniciat en el passat 2016.
En el 2017, i per segon any, el Club d’Espeleologia l’Avern d’Ontinyent, donava continuïtat al Projecte de Catalogació de Cavitats de Portudera. En total, van poder realitzar quatre campanyes d’exploració en la zona, amb uns millors resultats que en el passat 2016.
La primera de les campanyes realitzades en aquest 2017, es va realitzar durant els dies de pascua. En total vam dedicar cinc dies, dels quals dos van ser emprats per al viatge d’anada, i el de tornada. Els tres restants van poder dedicar-los enterament a la prospecció i exploració en la zona de Portudera. Els objectius que s’havíem marcat per aquesta curta campanya, passaven per ser; la localització i exploració de la Torca de la Yuja -cavitat anomenada pels pastors- i la prospecció de la zona de Tambrín.
En la primera jornada, i sortin des d’Arenas, amb fort desnivell, vam accedir a la zona de la canal de Yuja, localitzant -no sense dificultats, per la pròpia situació de la mateixa cavitat- tant la Torca de la Yuja (PO-16), com la Cueva del Paré de Yuja (PO-15). Després de la localització d’aquestes dos cavitats, vam continuar amb la prospecció de la zona alta de la canal de Yuja, aconseguint trobar dos cavitats més. Marcades com a PO-17 i PO-18, la seva localització va posar fi a aquesta jornada.
En la següent jornada, es va portar endavant l’exploració de la Torca de la Yuja (PO-16) i de la Cueva del Paré de Yuja (PO-15). Encara que la morfologia de la Torca de la Yuja, així com la seva exploració, van resultar d’alló més espectaculars i interessants, les dos cavitats ens van oferir uns pobres resultats, tant en profunditat, com en desenvolupament. Finalitzan un poc desabuts la jornada vam tornar a Arenas. L’ultima jornada la vam dedicar a prospeccionar el sector de Tambrín, localitzant la interessant cavitat de Jocecuevu (PO-19).
Ja en setembre, i per un període de 10 dies, vam realitzar la campanya d’estiu a Portudera. Condicionada per diversos factors, però, sobre tot pel factor meteorològic, el desenvolupament de la campanya així com els resultats de la mateixa, els podem qualificar com a positius.
Durant les nostres exploracions en Portudera, en aquest mes de setembre, tot i l’entrada d’un front tempestuós -que va deixar caure gran quantitat de plutja, tot just en l’epicentre de la campanya- vam poder localitzar i explorar, un gran nombre de cavitats. Destacant sobre les altres, l’exploració de la Cueva de Nuncalera (PO-23) i de la Cueva de Tresmialma (PO-24), sent en aquesta ultima on més possibiltats hi han de cara a futures campanyes. També vam poder continuar amb l’exploració de la PO-2 en el Jou de la Poza, i on el l’anterior campanya vam deixar diferents incògnites.
Al llarg de la campanya, també es van poder explorar cavitats de menor entitat, alhora que es van prospeccionar diversos sectors en busca de noves caviats, sempre contant que el campament base és trovaba al Jou de los Praducos, i marcava d’alguna forma el límit dels sectors on desenvolupar els nostres treballs. Finalitzada la campanya de setembre, tant sols ens restava pensar quan tornar a Portudera.
I com que, nosaltres som exploradors inquiets, en novembre, i aprofitant el pont festiu de Tots Sants, vam tornar a Portudera. En aquesta tercera campanya del 2017, els objectius principals eren reconèixer la zona de Vierru i Cabeza Mollada, explorar la cavitat que teniem marcada com a PO-14, i accedir a Tordín des de Valfrio, per tal de buscar un nou emplaçament per al campament.
En la primera jornada d’exploració, i gràcies als pastors Fernado i Manolo, vam localitzar la Torca de los Colladines (PO-26). Aquest fet va fer-nos reorganitzar tots els objectius previstos, dedicant dos jornades a la seva exploració, on vam poder superar els -100 m de fondària, i on vam deixar diverses incògnites. L’ultima jornada, tal i com estava previst vam accedir a Tordín, i vam veure clarament que el futur campament es tindria que muntar allí, tant pel lloc, com per la comoditat de l’àcces.
I com que la curiositat, de vegades, pot més que el sentit comú en desembre, i encara que ho teniem tot en contra, vam tornar a Portudera. L’únic objectiu plantejat era el continuar amb l’exploració de la Torca de los Colladines (PO-26). A la nefasta meteorològia dels dies anteriors a la nostra visita, li seguient uns dies de bon oratge abans de que entrara un fortíssim front hivernal que és preveia encara pitjor. Amb l’esperança de poder, al menys, dedicar dos jornades a explorar la cavitat vam apostar per tornar a Portudera.
La primera jornada, i amb bon oratge, vam poder accedir i explorar en la cavitat, però, l’entrada brusca del front hivernal ja per la nit, va fer que les nostres exploracions finalitzaren en aquest 2017, quedant les incognites que amagava la Torca de los Colladines (PO-26) per al proper 2018.
Amb aquesta campanya de desembre, finalitzaven les nostres exploracions en Portudera en aquest 2017. Si els lectors estan interessats en aprofundir més en les nostres exploracions a Portudera i els resultats obtinguts, vos recomanem que accediu al següent enllaç per tal de consultar les memòries de Portudera 2017.
Des del Club d’Espeleologia l’Avern d’Ontinyent, volem agrair a les diferents persones i entitats, que donen suport, i fan possible a aquest Proyecte de Catalogació de Cavitats en Portudera:
- Federación d’Espeleoloxía del Principáu d’Asturies (FESPA)
- Federació d’Espeleologia de la Comunitat Valenciana
- Parque Nacional de los Picos de Europa
- Ayuntamiento de Cabrales
- Ajuntament d’Ontinyent
- Rafa Gramage (Rull Intersport)
- Ruben de Sotres (rutadelcaresen4x4.com)
També volem donar les gràcies a tots els pastors de Portudera, per la seva hospitalitat i per tota la informació que ens faciliten. I com no, als nostres amics Fernando i Manolo, pastors de Tordín. A Quili de Tielve, i a Diego, Carmen i Pepe (família Cotera), per brindar-nos la seva amistad. Sense ells les nostres exploracions no serien igual.