L’any 2017, i després d’haver donat per finalitzades les nostres tasques en la zona del Racó del Colmenar (Fontanars dels Alforins), i de ser conscients que a la serra del Capurutxo (La Font de la Figuera) les mateixes estaven prop d’acabar, vam decidir sol·licitar una nova zona de treball a la Federació Valenciana d’Espeleologia. Aquesta nova zona de treball -entre altres opcions- va ser la serra d’Oltà, als termes de Benissa i Calp.
Ja amb la zona de treball concedida per Federació, en el mes de març de 2017, vam iniciar les nostres tasques d’exploració a la serra d’Oltà. En la primera presa de contacte amb aquesta serra alacantina, que fins ara desconeixíem, vam estudiar els possibles accessos a la zona de treball. Basant-nos amb la informació que Rafael Pla facilitava de la serra d’Oltà a la seua web cuevasalicante.com, vam iniciar la prospecció en la que pareixia ser, la zona més interessant a nivell espeleològic, la zona del Pinet, en la vessant sud-est de la serra.
En les primeres prospeccions, vam poder localitzar un total de 13 avencs, gairebé tots de caràcter vertical. Durant les cinc jornades que vam dedicar al llarg del 2017 a explorar en la serra d’Oltà, vam poder explorar i topografiar cinc d’aquestos avencs, donant-los a tots ells per finalitzats. Amb carecteristíques semblants, ja que tots els avencs es desenvolupem en fractures paral·leles, amb direcció nord-sud, les cavitats ens van oferir unes profunditats que oscil·laven entre els -64 m en l’Avenc O-7, els -45 m dels avencs O-9 i O-10, que els mateixos es comuniquen en el seu interior. I ja amb menys profunditat, els avencs O-5 i O-6, amb -5 m i -24 m de fondària respectivament.
Un detall, que cal assenyalar de la serra d’Oltà, és, que en les cavitats on vam iniciar les nostres tasques, vam trobar signes de resents exploracions. Ancoratges relativament nous, alguna inscripció de l’any 2015, i fins i tot, una corda en fixe en una escalada a l’interior de l’Avenc O-10. Posant-nos de manifest, que en la zona, a banda de les tasques efectuades pels grups que ja sabíem, havíen explorat en Oltà (C.E. d’Alacant, GIM d’Elx, G.E. Gata de Gorgos) la zona havia estat tantejada per altres espeleòlegs, però, que com no van deixar ni escrit, ni publicat els seus treballs, a hores d’ara desconeíxem qui van ser.
Així, amb moltes ganes de continuar explorant en la serra d’Oltà, ja que la zona prometia atorgar-nos coses d’interés, vam finaitzar les nostres tasques en el 2017. Si el lector es troba interessat en ampliar la informació sobre les nostres exploracions a la serra d’Oltà, pot accedir a les memòries de les nostres zones de treball del 2017, en el següent enllaç: