En l’any 2018, vam tornar a Portudera, per tal de continuar amb les tasques d’exploració en la zona. Aquest tercer any de treballs en Portudera, va ser el més fructífer en quan a resultats i nombre de cavitats catalogades.
En l’any 2018, i donant-li continuïtat al Projecte de Catalogació de Cavitats de Portudera, vam poder realitzar tres campanyes d’exploració en la zona. La primera d’aquestes campanyes, és va realitzar durant les festivitats de Setmana Santa, i va tenir una durada de quatre dies. Aquestes jornades van servir per finalitzar les tasques d’exploració a la Torca de los Colladines (PO-26), on vam poder assolir els -118 m de profunditat.
Amb la Torca de los Colladines (PO-26) finalitzada, i amb un dels principals objectius per aquest 2018 complits, tant sols ens quedava iniciar l’organtzació de la campanya estival a Portudera.
La campanya d’estiu a Portudera del 2018, venia marcada principalment pel canvi d’emplaçament del campament base, que aquest any el situaríem en Tordín. Aquest canvi, que va resultar de lo més acertat, tant per la major comoditat en l’àcces a la zona alta de Portudera, com pel fet de ser un lloc ideal, per lo espectacular del paisatge i l’entorn, com per l’accesibilitat a les diverses fonts que podem trobar en Tordín. També, el poder estar a prop dels nostres amics Fernando i Manolo, i compartir amb ells les estones lliures i les nostres experiències, fan d’aquesta una elecció d’allò més apropiada.
Però, aquest any, les condicions meteorològiques adverses van limitar sobre manera les nostres exploracions en Portudera. Iniciant la campanya amb la nostra arribada a Arenas, amb una forta tempesta, que va descarregar amb tanta força i virulència, que ni els pastors recordaven una cosa així, posant en perill l’inci, fins i tot, de la campanya d’exploració. Després, ja amb el campament muntat, la quasi totalitat de la resta dels dies que vam passar a Portudera, els vam passar sota la plutja. Així, permanenment mullats vam tindre que desenvolupar els nostres treballs.
Així i tot, els resultats de la campanya van ser prou satisfactoris, ja que la zona de Tordín -i tal com suposàvem- va oferir un major nombre de cavitats localitzades. Encara que ninguna de les cavitats explorades va oferir una gran fondària o desenvolupament, en conjunt formen un gran complex subterràni que ens permetrà, entre altres coses, entendre millor el funcionament del carst d’aquest sector de Portudera. Cavitats com el Toyu l’Agua (PO-36), la PO-39, la Torca de Trasdeltoyu (PO-40 + PO-41), el Torco de la Cotiñosa (PO-44), son algunes de les cavitats a destacar de les que van poder ser explorades, quedant pendents encara un bon grapat per explorar.
Finalitzada la campanya d’estiu, i deixant passar tant sols tres mesos, en octubre -i per pocs dies- vam tornar a Portudera. En aquesta ocasió, per tal de continuar explorant cavitats en la zona baixa. Si tinguéssim que resumir aquesta curta campanya d’octubre, seria així; molt de caminar i poca cova. Dedicant la primera de les jornades a accedir fins unes boques que és veuen clarament en la vessant sud de Portudera, en el congost del Duje, vam poder localitzar tres cavitats, de les que tant sols podem dir que tinga interés, la Cueva de Ombu (PO-49).
En la segon esgotadora jornada, vam accedir fins al cim de Cabeza Mollada des de la Pernal, passant per Vierru. Localitzant un avenc, que Fernando i Manolo ens havíen indicat que existia tot just per baix de l’altiró que forma la Cabeza Mollada. La cavitat marcada com PO-50, va resultar ser un petit avenc de tant sols 8 m de fondària. Desabuts, pel nefast resultat vam tornar cap a la Pernal, donant per finalitzada la jornada. Els següents dies, els vam dedicar a continuar amb l’exploració de la PO-42, en la zona de Mingoriella, i a conèixer la zona de la canal de las Palancas i Somas.
Així, amb uns resultats poc alentadors, en quan a les cavitats explorades, vam finalitzar la tercera i última campanya d’exploració a Portudera en aquest 2018.
Amb aquesta campanya d’octubre, finalitzaven les nostres exploracions en Portudera en aquest 2018. Si els lectors estan interessats en aprofundir més en les nostres exploracions a Portudera i els resultats obtinguts, vos recomanem que accediu al següent enllaç per tal de consultar les memòries de Portudera 2018.
Des del Club d’Espeleologia l’Avern d’Ontinyent, volem agrair a les diferents persones i entiats, que donen suport, i fan possible a aquest Proyecte de Catalogació de Cavitats en Portudera:
- Federación d’Espeleoloxía del Principáu d’Asturies (FESPA)
- Federació d’Espeleologia de la Comunitat Valenciana
- Parque Nacional de los Picos de Europa
- Ayuntamiento de Cabrales
- Ajuntament d’Ontinyent
- Rafa Gramage (Rull Intersport)
- Ruben de Sotres (rutadelcaresen4x4.com)
També volem donar les gràcies a tots els pastors de Portudera, per la seva hospitalitat i per tota la informació que ens faciliten. I com no, als nostres amics Fernando i Manolo, pastors de Tordín. A Quili de Tielve, i a Diego, Carmen i Pepe (família Cotera), per brindar-nos la seva amistad. Sense ells les nostres exploracions no serien igual.