Durant gairebé quatre anys, gran part de les nostres exploracions, van estar dedicades a catalogar i explorar les cavitats de la serra del Capurutxo, en la Font de la Figuera. Amb la Cova Santa al cap davant de les cavitats estudiades, el catàleg complet, alhora que l’estudi realitzat de tots els fenomens subterranis, va ser publicat en forma d’article, posant punt i final a un dels ultims projectes que hem finalitzat des del Club d’Espeleologia l’Avern.
En l’any 2014, vam iniciar des del Club d’Espeleologia l’Avern, els treballs d’exploració espeleològica i catalogació de cavitats en la serra del Capurutxo, en la Font de la Figuera. Durant quatre anys consecutius es van dedicar un gran nombre de jornades a la recerca de cavitats en la zona. Amb l’afany que habitualment ens caracteritza en les nostres exploracions, vam buscar nous indrets en les cavitats conegudes, revisant-les exhaustivament, i fent un estudi complet de cadascuna d’elles. En l’exterior de la serra del Capurutxo vam realitzar prospeccions buscant noves coves i avencs. Aquestes tasques, i els resultats de les mateixes, es van englobar en un complet treball que va ser publicat.
En total, al llarg de les nostres tasques a la serra del Capurutxo, vam poder catalogar once cavitats, entre les que destaca la Cova Santa. Les troballes espeleològiques en cavitats explorades, no van ser pas, nombrosses ni abundants, no oferint-nos gaire bé, nous espais inexplorats. Però, a la manca de grans resultats, vam poder realitzar importants troballes en l’àmbit arqueològic, posant de manifest una vegada més, que la recerca espeleològica encara pot oferir troballes relevants al món científic.
L’estudi i resultats de les nostres exploracions a la serra del Capurutxo, va ser publicat en dos revistes diferents. La primera publicació va ser en la revista Almaig 36, que edita l’Associació Cultural La Nostra Terra d’Ontinyent, la segona publicació va ser en la revista Lapiaz 34, que edita la Federació Valenciana d’Espeleologia. A banda de les detallades descripcions i topografies de les cavitats, que podem trobar en l’article, aquest es complementa amb resenyes geològiques i històriques. Convidem al lector interessat a gaudir de l’article en els següents enllaços: